“Sosyal girişimciliğin yükselişi için topluluk medyasına ihtiyaç var”

Ege Üniversitesi Rektörlüğü Yeni Senato Salonunda “Genç Sosyal Girişimciliği İçin Topluluk Medyası Avrupa Birliği Erasmus+ Projesi”nin ilk toplantısı gerçekleştirildi.

Genç sosyal girişimciler için, topluluk medyası kurmayı sağlayacak bir eğitim modülünü hedefleyen Social Entrepreneurship for Young Community Media Makers – Genç Sosyal Girişimciliği için Topluluk Medyası Avrupa Birliği Erasmus+ Projesi, Ege Üniversitesi Koordinatörlüğünde başladı.Avrupa Birliği Erasmus Plus Programı tarafından finanse edilen “Genç Sosyal Girişimciliği için Topluluk  Medyası” projesine Portekiz (Consultis), Güney Kıbrıs (Topluluk Medya Merkezi) ve Bulgaristan (Zgura-M) ülkelerinden ortaklar katıldı. Etkinliğin açılışında konuşan Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Başkanı Proje Yöneticisi Prof. Dr. Aylin Göztaş, “Projenin Ege Üniversitesi için anlamı çok büyük. Daha önce çok kez bu tarz projelerde ortak olarak yer aldıysak da, sosyal bilimler alanında koordinatörlüğünü yani  ev sahipliğini yaptığımız ilk proje. Bu yüzden bu proje Ege Üniversitesi adına çok önemli” diye konuştu.

Dünyada gelişen küresel sorunların çözümünde sosyal girişimciliğin önemine değinen Prof. Dr. Aylin Göztaş, sosyal girişimciliğin yaygınlaşması ve özgün girişim fikirlerinin hayata geçirilmesini sağlayacak enerjiyi topluluk medyası ile üretmeyi hedeflediklerini söyledi.

“FARKLILIK DEĞİL, ÇEŞİTLİLİK”

Prof. Dr. Göztaş, “Bu, oldukça büyük bütçeli bir proje. Yaklaşık 800 proje Nisan 2016 döneminde Avrupa Birliği  Erasmus+ platformuna yüklendi. 5 projeye fon verildi, bizim projemiz ikinci büyük fonu aldı. Bu yüzden bu proje Ege Üniversitesi adına çok önemli. Hem bilgi birikimimizi bir proje üzerinde uygulama şansımız olacak hem de sosyal girişimcilik ve topluluk medyası üzerine hizmet verme, eğitim oluşturma, rapor, e-portal ve e-öğrenme modülleri hazırlama açısından sürdürülebilirliği olan bir projeye ev sahipliği yapmış olacağız. Gençlik çalışanlarının çalışma kalitelerini yükseltmesi, sosyal girişimcilik ve topluluk medyası adına bakması açısından projeyi çok önemsiyoruz. Projenin özünde katılım, özellikle de demokratik katılım çok önemli. Hedefimiz; belli engeller nedeniyle sisteme kolay dahil olamayanların sisteme dahil olabilmelerini sağlayacak sosyal girişimci modellerin ve seslerini duyurabilecekleri ana akım medyadan farklı bir medya olan topluluk medyasını oluşturup kullanabilecekleri bir platform geliştirmek. Sisteme dahil olamayanlar derken dezavantajlı gruplardan bahsediyoruz. Bu; sağlıkla, ekonomiyle, göçmenlikle, sosyal katılımla ilgili bir dezavantaj olabilir. Bu farklılıklara artık literatürde farklılık da demek istemiyoruz aslında, çeşitlilikler demek istiyoruz. Bu projenin sonunda, çeşitlilikleri sisteme dahil edebilmek ve seslerini duyurabilmek için bir yöntem önermiş olacağız.”

TOPLULUK MEDYASI GİRİŞİMLERİNE TAM  DESTEK

Sosyal adaletsizliklerin tartışıldığı postmodern dünyada sosyal girişimcilik, kamunun kendi yaralarını sarmak üzere bir çıkış noktası olarak görülüyor. Topluluk medyası ise sosyal girişimcilik açısından hem kamuyu tetikleyecek hem de toplulukların sesini iletecek bir araç işlevi görüyor. Bu nedenle Türkiye’de alternatif medya çalışmaları için önemli bir çalışma alanı olan topluluk medyası girişimlerine Ege Üniversitesi’nden destek geliyor.

Türkiye’den ulusal ortak olarak Balıkesir Gençlik Merkezi’nin destek verdiği 24 ay sürecek projede ayrıca Bornova Belediyesi ve Seferihisar Belediyesi başta olmak üzere bir çok yerel paydaş desteklerini sunuyor. Projede ilk yıl, sivil toplumda fiziksel, sosyal ve ekonomik kısıtları nedeniyle toplumsal yaşama dahil olamayan ve seslerini duyuramayan topluluklarla etkileşim halindeki gençlik çalışanlarına yönelik eğitim programı planlanacak. İkinci yıl ise eğitimlerin uygulanması ve sivil toplumdan sosyal paydaşların katılımıyla topluluk medyası kurulumuna ilişkin çevrimiçi modüllerin üretimi hedeflendi.

ORTAK YAŞAM PRATİKLERİNE VE DEMOKRASİYE KATKI SAĞLAYACAK

Prof. Dr. Göztaş, “Çeşitli engeller nedeniyle toplumsal yaşama entegre olmakta güçlük çeken bireylerin bir topluluk oluşturarak kendi medyalarını kurması suretiyle sosyal fayda üreten girişimleri başlatmalarını ve topluma dahiliyeti  sağlarsak, sivil yaşamda çoksesliliğe, ortak yaşam pratiklerine ve demokrasiye katkı sağlamış oluruz” diye konuştu.

Sosyal adaletsizliklerin tartışıldığı postmodern dünyada sosyal girişimciliğe hak ettiği önemin daha çok verilmeye başlandığını söyleyen Prof. Dr. Aylin Göztaş, “ Sosyal girişimciliğin yükselişi için topluluk medyasına ihtiyaç var. Bu nedenle 2016 başvuruları arasında fon almaya hak kazanan Avrupa Birliği Erasmus Plus Gençlik Projemiz ile gençlik çalışmalarının kalitesini yükseltmek adına sosyal girişimciliği destekleyecek topluluk medyası kurma eğitimini hedefledik”  diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri