Spirulina: Yumurtadan daha fazla protein içeren yosun

Senem Köse Bektaş

Spirulina, aslında dünyanın tarihi kadar eski bir tarihe dayansa da tüm dünyada giderek daha popüler hale gelmektedir. ''Super food (süper besin)'' kategorisine girerek herkesin ilgi odağı olan Spirulinayı aslında biyoloji ve kimya derslerimizden ‘’mavi ve yeşil algler’’ (mikroalgler), yosun olarak tanıyoruz aslında. Benim kendisiyle tanışmam eski Aztekler ve yerli Afrikalılar ile ilgili araştırmalarıma dayanır. Aztekler tarafından bu besine dair bulunan en eski kaynak 1524 yılına ait olup, bir tür ekmek yapımında kullanıldığı saptanmıştır.

Spirulinayı bu kadar özel yapan şey, tek hücreli canlı olup bitkiler gibi fotosentez yapabilme yeteneğidir. Yani oksijen üretmektedir. Buda havayı tüm bitkilerden daha fazla temizleme özelliğine sahip olduğunu göstermektedir. Gübre veyahut zirai hiç bir tarım ilacına da ihtiyacı olmadığı verimli olmayan topraklarda tuzlu su kullanımı ile (-ki bu su da geri dönüştürülebiliyor) yetiştirilebilir olmasıdır. Bitkisel temelli protein kaynaklarından en önemlilerinden biri olma yolunda emin adımlarla da ilerleyen Spirulina, %60 - 70 oranında bitkisel proteine sahip. Bu nedenle spirulina sadece bir ısırığında dana etinden tam tamına %20-25 daha fazla protein sahip oluşuyla ön plana çıkıyor.

7 gram spirulina içeren sadece bir çorba kaşığı, 4 gram yüksek kaliteli protein sağlar. Bu nedenle Spirulina, taze sebze suları ve smoothie'lerin protein içeriğini artırmak için özellikle uygundur. Ayrıca B1, B2, B3, D vitaminleri demir ve bakır mineralleri için iyi bir kaynaktır.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre spirulina, yüksek protein ve vitamin içeriği nedeniyle Orta Afrika ve Hindistan'ın birçok bölgesinde, orada yaşayan nüfusun yetersiz beslenmesine karşı koymak için özel olarak üretiliyor.

Yumurtadan daha fazla protein içeren spirulinanın faydaları nelerdir?

Kolesterol ve kandaki yağ seviyelerini iyileştirir

Yapılan çalışmalarda insanlarda spirulina ile yüksek yağ seviyelerinde (trigliseritler, toplam kolesterol, LDL kolesterol) bir azalma olduğu, sağlıklı HDL kolesterol seviyelerinin arttığı görülmüştür. Ayrıca bağırsakta kolesterol emilimini azaltıyor ve yağ seviyelerinin düşmesine katkıda bulunmaktadır. Böylece kalbi ve beyni, kalp krizi veya felçten koruyabilir.

Yaşlanmaya karşıtı etki

Yaşam boyunca biriken oksidatif hasar, yaşlanmanın hızlanmasına sebep olur. Dengeli bir oksidan ve antioksidan seviyesi vücuttaki bu hasarı engeller. Yaşlanma karşıtı etki, mavi-yeşil alglerin (fenoller ve ß-karoten, tokoferoller gibi) antioksidan etkisine dayanmaktadır. Serbest radikalleri temizleyerek DNA'nın onarımını sağlar.

Ağır metalleri vücuttan atar

Maalesef ki besinlerimizde ve içeceklerimizde ağır metal seviyeleri bazen sınırın üzerinde olabilmektedir. Spirulina gibi mikroalglerin vücuttan ağır metalleri uzaklaştırdıkları için özellikle hayatımızda beslenmemizde yer almalıdır. Bu şekilde ağır metallerden kaynaklanan oksidatif hasarda hafifletilmiş olunur.

Tansiyonu düşürür

Küçük miktarlarda spirulina bile kan basıncını önemli ölçüde düşürebilir. Günde yarım çorba kaşığından biraz fazla spirulina, birçok çalışmada, katılımcıların kan basıncı üzerinde olumlu etkileri tespit edilmiştir.

Kan şekerini düşürür

Çalışmalar, düzenli tüketimin kan şekeri düzeylerini önemli ölçüde düşürebileceğini gösterdiğinden, spirulina diyabet veya yüksek kan şekeri düzeyleri olan hastalar için özellikle ilgi çekici olabilir.

Ağız kanserine karşı koruyabilir

Yapılan araştırmalar spirulina'nın vücudun tümör hücreleriyle savaşmasına yardımcı olabileceğini gösteriyor. Mikroalgler, özellikle ağız boşluğu kanseri durumunda önleyici bir etkiye sahip olabilir ve iyileşmeyi destekleyebilir.

Atletik performansı artırabilir

Vücut oksijeni spor faaliyetleri için kullanır. Bu süreç, kasların zayıf ve yorgun hissetmesine neden olan metabolik ürünler oluşturur. Yapılan iki çalışma, spirulina almanın sporcuların dayanıklılığını, kas gücünü arttırdığını ve kasların yorulması için gereken süreyi azalttığını göstermiştir.

Alerjik nezleye yardımcı olur

Alerjik reaksiyona genellikle hayvan kepeği, toz ve polen neden olur. 127 denekle yapılan bir çalışma, denekler spirulina tükettiğinde hapşırma ve kaşıntı gibi alerjik semptomların yanı sıra burun akıntısı ve tıkanıklıklarının da önemli ölçüde düzeldiğini göstermiştir. Ancak, bu etkinin arkasındaki mekanizmalar henüz yeterince araştırılmamıştır.

Kilo kontrolü konusunda destekçidir

Yağsız bir protein kaynağı olduğu kilo vermeye yardımcı olur ve kilo kontrolü konusunda da önemli bir destekçidir.

İyi bir B12 kaynağıdır

İçerisinde dana ciğerinden 4 kat daha fazla oranda B12 bulundurur. Bu nedenle halsizlik, unutkanlık, sürekli yorgunluk hissetme gibi durumlarda rahatlıkla tüketilebilir.

Şifanın gücü için kendine bir adım at... Işıltınızla var olun...Sevgilerimle

Senem Köse Bektaş

Holistik Beslenme Danışmanı /Theta Healing Uygulayıcısı Gıda Mühendisi/Yoga öğretmeni ve terapisti/ Nefes Koçu