Telefonunuzun IMEI Sorgulamasını Nasıl Yapabilirsiniz?

IMEI nedir? IMEI kayıt nasıl öğrenilir?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu yani BTK tarafından her türlü telefon ve akıllı cihazlar için IMEI sorgulama hizmeti sunulmaktadır. IMEI sorgulama hizmeti sayesinde internet erişimi olan herkes aldıkları telefon ya da akıllı cihazların IMEI numaralarını sorgulatabilirler. BTK tarafından sunulan IMEI sorgulama uygulamasını kullanmak için ise bir E-Devlet şifresine ihtiyacınız olacaktır.

IMEI’nin İngilizce açılımı, International Mobile Equipment Identity’dir. Bu da Türkçe’de Uluslararası Mobil Cihaz Kodu anlamına gelmektedir.

Her bir GSM telefon cihazının üretim aşamasında bu telefonlara IMEI numarası yüklenir. Bu numaralar her bir cihaz için kimlik numarası olma özelliğini taşır. Yani bu açıdan baktığımız zaman her bir telefonun da bir ülkenin vatandaşları gibi kimlik numaraları bulunmaktadır. Bu kimlik numaralarının tek ve benzersiz olması da bu benzerliği arttırmaktadır. 15 haneden oluşan bu kimlik numaraları başka bir telefona kopyalanarak her iki telefonun da kullanılamaz hale getirilmesi mümkündür.
 
IMEI sorgulama işlemlerini yapabilmek için cep telefonlarınız üzerinden “*#06#” tuşlarına basmanız yeterlidir. Bu sayede cep telefonunuza ait IMEI numarasını görebilirsiniz.

Özellikle yurt dışından telefon alıyorsanız bu sorgulama işlemini yapmanız önem taşımaktadır. Cep telefonunuza ait bir kimlik numarası olmadığı taktirde elinizdeki telefonu kullanmanız sizin açınızdan kötü şeylere yol açabilmektedir. Eğer IMEI numarası olmayan bir telefon aldıysanız, bu telefonu derhal iade etmenizi öneririz.

IMEI Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?

IMEI sorgulama işlemlerinin birden fazla yolu bulunmaktadır. Bu işlemlerden ilki herkesin de bildiği üzere ve yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi “*#06#” tuşlarına basmaktır. Bu şekilde IMEI numaranızı görmeniz mümkündür.

Bunun haricinde IMEI numaranızı sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilmek için telefonunuzda yer alan bataryaya bakmanız gerekmektedir. Fakat günümüzde piyasaya sürülen her telefonun bataryası çıkarılamamaktadır. Fakat arka kapağı açılabilen ve bataryasını çıkarabileceğiniz bir telefona sahipseniz, yapmanız gereken şey telefonunuzu kapattıktan sonra arka kapağını çıkarmak ve ardından bataryanın arkasında yer alan 15 haneli IMEI numarasına bakmaktır.

IMEI sorgulama işlemlerinin bir başka yolu ise telefonunuzda yer alan ayarlar bölümü üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. Bunun için öncelikle cihazınızda yer alan “Ayarlar” bölümüne girmeli ardından genellikle en alt kısımda yer alan “Cihaz hakkında” bölümüne tıklamalı ve buradan “Durum” seçeneğini seçmelisiniz. Böylece “IMEI Bilgisi” yazısını görebilir ve bu seçeneğe basabilirsiniz. Bu bölümün içinde yer alan IMEI bölümü üzerinden IMEI numaranızı görebilirsiniz.

Eğer cihazınızın kutusunu atmadıysanız ve hâlâ yakınınızda bir yerde duruyorsa, IMEI numaranızı bu kutu üzerinden de öğrenebilirsiniz.

E-Devlet Sistemi Üzerinden IMEI Sorgulama

IMEI sorgulama işlemlerini yapabilmek için elinizde bir başka yöntem daha yer almaktadır. Bu yöntemi aynı zamanda telefonunuza ait olan IMEI numarasının gerçek olup olmadığını öğrenmek amacı ile de kullanabilirsiniz. Eğer yurt dışından akıllı telefon ya da akıllı cihaz aldıysanız, bu cihazın yasal yollar ile ithal edilip edilmediğini ya da kayıp ve çalıntı gibi yasal olmayan yollar ile alınıp alınmadığını öğrenebilirsiniz. Bu işlemi de türkiye.gov.tr ya da BTK’nın sitesi üzerinden yapabilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri