Türkiye'nin yeni trendi deneyim tasarımı!

HR Creative Kurucu Ortağı ve Deneyim Tasarımcısı Yüksek Mimar Hazal Akgün, markaların stratejilerini oluştururlarken deneyim tasarımını ön plana alarak rakiplerinin önüne geçebileceklerini belirtiyor. 

Son dönemlerde özellikle yeme içme alanında faaliyet gösteren mekanların ayakta kalabilmesi için sadece sundukları lezzet ve hizmet kalitesi yeterli değil. Tercih edilen tabakların tasarımından çalışanların kıyafetlerine, duvardaki tablodan sosyal medya hesaplarına kadar her bir detay önem kazanıyor. Kısacası mekanlar, sosyal statü sunan ve kişinin beğenilerinden yola çıkarak tasarlanan alanlara dönüşüyor. Deneyim tasarımı olarak adlandırılan ve yurt dışında giderek yaygınlaşmaya başlayan bu anlayış, ülkemizde de etkisini göstermeye başladı. HR Creative Kurucu Ortağı ve Deneyim Tasarımcısı Yüksek Mimar Hazal Akgün, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiklerini belirterek şu açıklamalarda bulunuyor: “ABD’de aldığımız eğitimler sonrasında Türkiye’ye geri döndüğümüz zaman ‘deneyim tasarımı’ kavramının ülkemizde daha bilinmediğini gözlemledik. Ne yazık ülkemizde tasarıma olan ilgi yeterli düzeyde değil. Birçok üründe de özgün tasarımlardan ziyade yurt dışındaki örneklerden kopyalamalar görüyoruz. Oysa firmayı da ülkeyi de ileriye taşıyacak en önemli ögelerden birini tasarım oluşturuyor. Firmalar, cirolarının neredeyse yarısından fazlasını tasarıma harcıyorlar. Örneğin; Amerika’da bir kahve dükkanında yaşadığınız deneyim ile Türkiye’deki bir değil. Amerika’da kahveye daha az para ödemenize rağmen daha fazla güler yüzle, iyi bir bardak tasarımıyla, insana değer veren tasarım odaklı bakışla karşı karşıya kalıyorsunuz. Ülkemizde de özellikle yeme içme mekanlarında uygulamaya başladığımız deneyim tasarımıyla olumlu sonuçlar almaya başladık. Deneyim tasarımı uygulayan mekanlar, açılır açılmaz müşteri sirkülasyonlarını eskiye göre 2 kat artırırlarken, çok daha kısa bir sürede bilinir olabiliyorlar.” Akgün, mekanların tasarımında artık sosyal medyanın gözardı edilemeyeceğini belirterek, “Herkes gittiği mekandaki deneyimi sosyal medya aracılığıyla yansıtmak istiyor. Çünkü artık bir yemekten, içecekten ya da bir objeden ziyade aslında bir deneyim satın alıyoruz. Biz de bu yüzden mekan tasarımında fotoğraf makinesine uygun obje tasarımı, ışık açısı oluşturmaya dikkat ediyoruz.” diyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri