Windows İşletim Sistemli Bilgisayarların Nasıl Kapatılması Gerekir

Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlara zarar vermeden ve en hızlı tekrar başlatmak için nasıl kapatmak gerekir?

Birçok kullanıcı bilgisayarını açmak için güç tuşuna bastığında bilgisayarının anında açılmasını ister. Peki bilgisayarı kapat, hazırda beklet, uyku gibi kapatma modlarından hangisi bilgisayarımızın açılış hızını maksimum seviyeye ulaştırır?

Bilgisayarınızı uyku moduna aldığınızda işletim sistemi güç kaynağınızdan minimum seviyede güç çeker. Uyku modunda RAM haricinde bilgisayarın ekran, anakart, işlemci gibi bütün parçalarına giden güç kesilir. RAM’de kalıcı hafıza kaydedilmemiş veriler tutulur. RAM’a giden güç kesilirse buradaki veriler kalıcı olarak kaybedilir.

Hazırda beklet modu ile bilgisayarı kapat modunu bir arada düşünebiliriz çünkü Windows 8’den sonra hazırda beklet modu bilgisayarı kapat moduna eklendi ve buna hızlı başlat adı verildi. Hazırda beklet modunun uyku modundan farkı, bu modda bir adım daha ileri gidilerek RAM verilen gücün de kesiliyor olması. Ama güç kesilmeden önce RAM’de olan veriler sabit diske kaydedilir ve bilgisayar açılırken bu veriler sabit diskten okunarak tekrar RAM’e yazılır. Windows 8 ve üstü sürümlerde bu seçenek bilgisayarınızın kapanmasını biraz geciktirse de açılışı hızlandırdığı söylenebilir. Ancak eğer isterseniz hızlı başlat seçeneğini kapatmanız mümkün.

Peki hangi seçenek ile kapatmak daha uygun? Uyku seçeneği en uygun seçenekmiş gibi gözüküyor. Hazırda beklet seçeneği bilgisayarınızı sıfırdan başlatmaktan iyi gözükse de uyku modu ile kıyaslanamayacak kadar yavaş. Uyku modu ile bilgisayarınızı saniyeler içinde kullanmaya başlayabilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri