Servisçiler sorunlarını Ankara’da anlatacak

Servisçiler sorunlarını Ankara’da anlatacak

İzmir Servisçiler Odası korsan taşımacılığın önlenmesine dair önerilerini ve sorunlarını Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlığa sunacak.

Oda başkanı Hasan Basri Bostancı yeni Alperen Sakin facialarının tekrar etmemesi için önceden ilgili Bakanlıklara sundukları yönelik çalışmaları bu kez devletin zirvesine taşıyacaklarını söyledi.


Okulların açılmasından önce vatandaşları da uyaran Bostancı, ‘Evlatlarınızı ‘S’ plakası taşımayan araçlara vermeyin. Herkes ‘S’ plakalı araç süremez. Bizim sürücülerimiz psikoteknik testlerden geçmiş, geçmişinde trafik sabıkası olmayan güvenilir insanlardır’ dedi. 


Bir süre önce İzmir’de anaokulu servis aracında hayatını kaybeden 3 yaşındaki Alperen Sakin’in üzüntüsünün tüm ülkede yürekleri dağladığına dikkat çeken İzmir Otobüsçüler ve Servisçiler Odası Başkanı Hasan Basri Bostancı, vatandaşları ‘S’ plakalı araçlardan hizmet almaya çağırdı.


Minik Alperen’i taşıyan aracın ‘S’ plakası taşıyan bir okul taşıtı olmadığını hatırlatan Bostancı, ‘Türkiye’nin en büyük sorunlarından birisi korsan taşımacılıktır. Bu alandaki sıkıntıyı daha önceden her platformda dile getirdik, ilgili Bakanlıklara çözüm önerilerimizle birlikte sunduk. Şimdi de bu konuyu Cumhurbaşkanımız sn. Recep Tayyip Erdoğan ile aynı zamanda kentimizin vekili olan Başbakanımız sn. Binali Yıldırım’a taşıyacağız. 


Danışmanlığını yürüttüğüm Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) ve TOBB’a bağlı Türkiye Karayolu Yolcu Taşıma Meclisi tarafından, Trafik Güvenliği ve Karayolu Yolcu Taşımacılığı Çalıştayı’na katılım için görevlendirildim. Bu konuyu orada da dile getireceğim’ dedi.


Yetki karmaşasından korsan araçların yararlandığını işaret eden Bostancı, ‘Maalesef  yetkilerin İçişleri Bakanlığı’ndan Ulaştırma Bakanlığı’na geçmesiyle, ardından Mahalli İdareler Kanunu ile İl Trafik Komisyonu yetkilerinin belediyelere verilmesiyle korsanla mücadele alanında önemli zafiyetler yaşanmış, başıbozukluklar ortaya çıkmıştır. Bizim sıkıntıları sürekli üst makamlara ifade etmemizden de, yetki karmaşaları nedeniyle netice alınamamıştır. Bu kez sorunlarımızı devletin zirvesine taşıyacağız’ diye konuştu.
 

Mobil denetim ekipleri 
 

Gayrıresmi çalışan araçların emek hırsızlığı yaptıklarını kaydeden Bostancı sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Korsan çalışan vergi başta olmak üzere yasal vecibelerini yerine getirmemekte, buradan doğan avantajı ile üyelerimizle haksız rekabete girmektedirler. Ayrıca taşıdıkları yolcuların can ve mal güvenliğini de sağlayamamaktadırlar. Sorunun kesin çözümü için mobil denetim ekiplerinin kurulması son derece yerinde olacaktır.

Denetim Birimlerine yardımcı olmak ve kısa sürede netice almak için Esnaf Odaları Birlikleri, ilgili Meslek Odası, Emniyet, Belediye ve Milli Eğitim yetkililerinden oluşan mobil denetim ekipleri kurulmalıdır. İllerdeki esnaf teşkilatlarının desteğiyle kurulacak mobil denetim ekipleri ile korsan mücadelesinde önemli mesafeler kat edilebilecektir. 


Denetimlerde yakalanan korsanlara yaptırımlar yetersiz kalmaktadır. Korsan taşımacılık yapan araç şuçüstü yakalansa  dahi araç sahibi direksiyonda olmadığından  60 gün bile trafikten men edilememektedir. Şirket adına  şirketin sahibi ya da yetkilisi direksiyona çıkmadığından korsanla mücadelede başarı sağlanamamaktadır. Bu sebeple  ilgili kanununEK-2/3 maddesi acilen düzenlenmelidir. 


Öte yandan eğitim kurumlarının ücretsiz servis taşımacılığı yapması önlenmelidir. Yaşanan olaylar ortadadır. Bir eğitim kurumunun aracında yaşanan Alperen Sakin vakası hala yürekleri kanatmaktadır. Her işi, özellikle can taşıyan servisçilik gibi bir işi ehli yapmalıdır.’
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.