Sevda Erdan Kılıç, “Özel okul öğretmenleri ‘köle’ gibi çalıştırılıyor”

Sevda Erdan Kılıç, “Özel okul öğretmenleri ‘köle’ gibi çalıştırılıyor”

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, “özel okul öğretmenlerinin yaşadıkları sorunları” Meclis gündemine taşıyarak, “Özel okul öğretmenleri ‘köle’ gibi çalıştırılıyor” dedi.

CHP Milletvekili Av. Kılıç, konuyla ilgili hazırladığı araştırma önergesini TBMM Başkanlığı’na sundu. TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik kriz tüm iş kollarında büyük sorunlar yaratırken, eğitim alanının da bu krizden fazlasıyla payını aldığını vurguladı.

Pandemi ile birlikte sömürünün ve fazla çalışmanın had safhaya ulaştığı eğitim sektöründe, özellikle özel eğitim kurumu öğretmenlerinin ekonomik zorluklar yaşadığını ve giderek yoksullaştığını dile getiren Av. Sevda Erdan Kılıç, ekonomik zorlukları göğüslemek zorunda bırakılan öğretmenlerin çalışma koşullarının da bu nedenle kötüleşmeye devam ettiğini ifade etti.

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Av. Kılıç, Milli Eğitim Bakanlığı’nın, devlet okullarında öğretmen açığı olmasına rağmen yeteri kadar öğretmen ataması yapmaması nedeniyle, eğitim fakültelerini bitiren öğretmenlerin özel okullarda çalışmaya mecbur kaldığını belirterek, “Öğretmenlerimiz bu okullarda da adeta ‘köle’ gibi çalıştırılarak, ‘yoğun rekabet, esnek çalışma ve düşük ücretlerle’ karşı karşıya bırakılmaktadır.” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, Türkiye’de 162 bin öğretmenin görev yaptığı yaklaşık 13 bin özel okulda, 1 milyon 300 bin öğrencinin eğitim gördüğünü bildirdi.

cocuk-yoksullugu-hdp-grup-onerisi-genel-kurul.jpeg

“Özel okul öğretmenleri ‘köle’ gibi çalıştırılıyor”

TBMM Divan Üyesi Av. Kılıç, açıklamasında şu hususları vurguladı:

“Özel okul öğretmenlerinin üzerinde büyük baskı bulunmaktadır. Özellikle zincir okullara göre eğitim ücreti daha düşük, ‘butik’ denilen okullarda çalışan öğretmenler müdür, veli ve öğrenci baskısı altında çok zorlanmaktadır. Notları ‘şişirmeleri’ istenen öğretmenlerin itiraz etmeleri halinde sınav kağıtlarına müdahale edilmektedir. İdarenin tembihlediği notları vermeyen öğretmenler, keyfi gerekçelerle işten çıkarılma tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadırlar.

‘Unutmayınız ki Cumhurbaşkanı bile sınıfta öğretmenden sonra gelir.’ diyen Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu ülkede, şimdi öğretmenlere gereken saygı gösterilmemektedir.

‘Kurumlar vergisinden istisna olma, beş yıllık emlak vergisi muafiyeti, imar bina inşaat harç muafiyetleri, kredilerde faiz desteği, vergi indirimi, gümrük vergisinden muafiyet, belli makine ve teçhizatlarda KDV istisnası ve sigorta primi gibi teşvik ve destekler’ alan özel okul sahipleri; az sayıda öğretmeni, düşük ücretlerle olabildiğince yoğun bir programla çalıştırmak istemektedirler. Çünkü her yeni öğretmen, bir masraf kalemi olarak görülmektedir. Yapılan iş sözleşmesinde maaşlar asgari ücret olarak gösterilmekte; eğer alınan maaş asgari ücretten fazla ise kalan kısmını elden vermektedirler; bu yolla sigorta masraflarını düşürmektedirler. Öğretmenlerine asgari ücretten daha az ücret veren özel okullar da bulunmaktadır. Özel okullardaki öğretmenlere, ek verdikleri ders ve etüt gibi programlar için ekstra bir ödeme yapılmamaktadır. Öğretmenlerden okul yayınlarının hazırlanması gibi işleri zorunlu olarak yapmaları beklenmekte; zaman zaman ders saati içinde değilse kapıda gelenleri karşılama, tanıtım standlarında görev alma, el broşürlerini dağıtmak gibi işleri yapmaları istendiği gibi hamilelik taahhüdü imzalamaları da istenmektedir.”

“Gelecek kaygısı yaşamamak için mobbingleri kabul ediyorlar”

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, bazı öğretmenlerden, kayıt alabilmek için velilerle görüşme yapmalarının istendiğini belirterek, bunun da öğrenci- öğretmen arasına para ilişkisinin girmesine neden olarak öğretmenlik mesleğinin saygınlığını zedelediğini ifade etti. CHP’li Av. Sevda Erdan Kılıç, “Özel okul öğretmenleri yoğun ders ve etüt saatleri ile tatil günlerinde çalışmayı kabul etmemeleri, ders dışında verilen görevleri yerine getirmemeleri durumunda işten çıkarılma, işsiz kalma endişesi ve korkusu yaşamaktadırlar, bu nedenle de gelecek kaygısı yaşamamak adına çoğunlukla bu mobbingleri kabul etmek durumunda kalmaktadırlar.” ifadesini kullandı.

“Maaşları asgarin ücretin altında”

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Av. Kılıç, açıklamasını şöyle tamamladı:

“Aldıkları asgari ücret ve asgari ücret altı maaşları yetmeyen özel okul öğretmenleri, geçinebilmek için özel ders vermektedirler. Ancak bunu da okul yönetimlerinden habersiz yapmak durumunda bırakılmaktadırlar. Bütün bu nedenlerle; özel okul ve etüt öğretmenlerinin yaşadıkları sorunların araştırılması, bu sorunların nedenlerinin belirlenmesi ve bu sorunların bir daha yaşanmaması adına alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulması gerekmektedir.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.