“Sevil Berberi” 8. Ulusal Eskişehir Opera ve Bale Günleri’nde

“Sevil Berberi” 8. Ulusal Eskişehir Opera ve Bale Günleri’nde

İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin “Sevil Berberi” 8. Ulusal Eskişehir Opera ve Bale Günleri’nde sahnelenecek.

Gioachino Antonio Rossini’nin yaşamı boyunca yazdığı otuz dokuz opera eseri içinde dünya opera yönetimlerince en çok tercih edilen eserlerin başında gelen Sevil Berberi, 8. Ulusal Eskişehir Opera ve Bale Günleri kapsamında İzmir Devlet Opera ve Balesi tarafından 10 Mayıs Perşembe günü saat 20.00’de Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezinde operaseverlerin beğenisine sunulacak.


Fransız piyes yazarı Beaumarchais’nin Figaro teması üzerine yazdığı üçlemenin ilki olan ve aynı adlı eserinden hareketle Cesare Sterbini tarafından librettosu hazırlanan Sevil Berberi, ilk kez Roma’da 20 Şubat 1816’da sahnelendi. Türkiye prömiyeri 1949 yılında Ankara’da yapılan eser, büyüleyici ezgileri, ince ve eğlendirici müziği ile İtalyan komik operasının şaheserlerindendir; aynı zamanda dünya komik opera türünün en mükemmel örneklerindendir.


17. yüzyılda İspanya’nın Sevil kentinde geçen bir öykünün anlatıldığı Sevil Berberi’nin konusu şöyle: Kont Almaviva Madrid’te görüp aşık olduğu güzel Rosina için Sevil’e gelir. Sevil’de eski berberi Figaro’nun yardımları ile Rosina’ya ulaşmaya çalışır. Ancak Rosina’nın vasisi Don Bartolo, kızın servetine konmak için onunla evlenmeyi planlamaktadır... Don Bartolo’ya engel olmak üzere bir dizi oyun planlanacak, uygulanacak ve güzel Rosina ile Almaviva evlenecekler; sonuçta herkes mutlu olacaktır.


Orkestra şefliğini Vladimir Lungu’nun yapacağı eserin sahne yönetmeni; Haldun Özörten, dekoratörü; Tayfun Çebi, kostüm kreatörü; Nursun Ünlü, koro yönetmeni: Ahmet Kahyaoğlu ve ışık dekoratörü; Müfit Özbek.
Eserde, Figaro; Murat Duyan, Rosina; Evren Işık, Il Conte d’Almaviva; Barış Yanç, Dottor Bartolo; Eray Kocatürk, Don Basilio; Hasan Alptekin, Berta; Çiğdem Tezişçi, Fiorello; Gökhan N. Varkan, Ambrogio; Fırat Halavut, Un Ufficiale; Suhan Arslan ve Notario; Barış Ünal rolünde sahne alacak. 


Sevil Berberi bu sezon 17, 19 Mayıs tarihlerinde Elhamra Sahnesinde İzmirli operaseverler için tekrar sahnelenecek.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.