"Seyyar satıcılardan dondurma almayın"

"Seyyar satıcılardan dondurma almayın"

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı İ. Uğur Toprak'tan uyarı

Yaz aylarında sıklıkla tükettiğimiz dondurma hakkında TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı İ. Uğur Toprak'tan uyarı geldi. Toprak yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi:

"Dondurma yaz ayları başta olmak üzere her mevsim sevilerek tüketilen protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra; A, D, E ve B grubu vitaminler ile kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineralleri içeren besin değeri yüksek bir üründür.

Dondurma üretiminde süt ve/veya çeşitli süt bazlı ürünler ile birlikte izin verilen katkı maddeleri, aroma maddeleri, çeşni maddeleri, meyve, kakao ile salep, şeker, yumurta ve/veya yumurta ürünleri ile süt yağı kullanılabilmektedir. Hijyenik koşullar altında üretilmeyen, frigofirik araçlarla sevk edilmeyen ve yeterli soğutması olmayan depolarda depolanan dondurma halk sağlığını önemli bir biçimde tehdit etmektedir. Dondurma üretiminde dondurma karışımının pastörize edilmesi şarttır. Bu karışım pastörize edilmediği taktirde hastalık yapıcı mikroorganizmalar gelişip gıda zehirlenmelerine yol açabilmektedir. Ayrıca, külaha dondurma aktarılmasında kullanılan kaşıkların sürekli temizlenmesi, kaşıkların bekletildiği suyun sıklıkla değiştirilmesi, kullanılan külahların toz vs. kirlenmeyi önleyecek şekilde kapalı kaplarda muhafaza edilmesi gerekmektedir. Bu sebeplerle dondurma satın alırken tezgâhlardaki dondurmaların kapalı kaplarda olmalarına dikkat edilmeli, güvenilir yerlerden satın alınmalıdır. Seyyar satıcılardan dondurma alınmamalıdır.

Ambalajlı dondurmalarda ise, etiket bilgisi dikkatle okunmalı, son kullanma tarihlerine dikkat edilmelidir. Ayrıca dondurma çözündürülüp tekrardan asla dondurulmamalıdır. Orijinal şekli bozulmuş ambalajlı dondurmaların eriyip tekrar dondukları varsayılarak satın alınmamaları gerekmektedir. Diğer taraftan yumuşamış ambalajlı dondurmalar da alınmamalıdır. Dondurma alışverişte en son alınıp hızlı bir şekilde dondurucuya konmalı ya da hızla tüketilmelidir.  Güvenli gıdalar tüketeceğiniz sağlıklı bir yaz dileğiyle…"

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.