Sıcak dalgası yeniden geliyor

Sıcak dalgası yeniden geliyor

İtalya, İspanya, Yunanistan ve Türkiye'yi vuran sıcak hava dalgası yeniden etkili olacak.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), İtalya, İspanya, Yunanistan ve Türkiye'nin yeniden sıcak hava dalgasıyla karşı karşıya kalacağını duyurdu.

Yapılan açıklamaya göre, yüksek basınçlı Charon antisiklonu Kuzey Afrika’dan yukarı doğru ilerlerken, Avrupa’daki sıcaklıkların, kıtanın 2021 yılında İtalya’nın Sardunya adasında kırılan 48,8 derece rekoruna yaklaşması, hatta bu rekoru kırması bekleniyor.

Reading Üniversitesi’nde iklim bilimci ve profesör olan Hannah Cloke, Yunan mitolojisinde ruhları yeraltı dünyasına taşıyan feribotçu “Charon” adı verilen Carbaron antisiklonunu, Akdeniz üzerindeki dev bir fırına benzetti.

meteoroloji-tarih-vererek-uyardi-bir-sicak-hava-dalgasi-daha-geliyor-0-pbkqstnt.jpg

Cloke, “Güney Avrupa üzerinde şişen sıcak hava balonu İtalya ve çevresindeki ülkeleri dev bir pizza fırınına dönüştürdü. Afrika’dan gelen sıcak hava şu anda yerinde duruyor ve yüksek basınç koşullarının yerleşmesiyle sıcak deniz, kara ve havadaki ısı artmaya devam ediyor” açıklamasını yaptı.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) de yetkilileri aşırı hava koşullarının bazı bölgelerde, Ağustos ayına kadar devam edeceğini tahmin edeceğini açıkladı. WMO, kuzey yarımkürenin bazı bölgelerinde şimdiden yeni sıcaklık rekorları kırıldığını açıkladı.

ESA’nın paylaşımına göre sıcaklıklar, termometreler bugün İtalya’da 47, Türkiye’de 45, İspanya’da 42 ve Yunanistan’da 38 derece civarında seyredecek.”

Yunanistan’da sıcak hava dalgası ve kuvvetli rüzgarların da etkisiyle orman yangınları farklı bölgelerde sürüyor. Yunan medyasına yansıyan haberlere göre, dün başlayan orman yangınlarına itfaiye ekiplerinin müdahalesi sürerken çok sayıda kişi güvenli bölgelere götürüldü.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.