SICAK VE BESLENME

SICAK VE BESLENME

Esra Aran Yazdı...

Havaların ısınmasıyla birlikte kişiler de iştahsızlık, yemek seçme ve öğün atlama gibi hatalı beslenme davranışları görülebilmektedir. Yani yaz mevsiminde dengeli ve yeterli beslenme zor hale gelmektedir. Günlerin uzaması ve havaların ısınmasıyla birlikte dışarıda daha çok zaman geçirdiğimiz ve yemek yediğimiz için yediklerimize dikkat etmemiz gerekir. Besin zehirlenmeleri, aşırı sıcaklar yüzünden yaz aylarında artan hastalıklardan bir tanesidir. Açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınılmalı, bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamasında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir. Tatil beldelerinde tüketilen besinlere dikkat edilmeli, iyi pişmiş yemekler tercih edilmeli, az pişmiş etlerden uzak durulmalıdır. En tehlikeli besinler tavuk, balık yemekleri, soslu besinler ve krema içeren tatlılardır. Bu besinleri güvendiğiniz, daha önceden bildiğiniz  restoranlardan tercih edip tüketebilirsiniz. Vücut metabolizmanıza göre beslenme yılın dört mevsiminde de olmalıdır. Yaz mevsiminde yapılan en büyük beslenme hatası öğün atlamaktır. Ve bireylerin gün içerisinde sadece 2 öğün beslenmesidir. Bu tarz beslenme kan şekeri seviyesinin düşmesine, gün içersinde halsizliğe ve metabolizmanın yavaşlamasına neden olmaktadır. Vücut içerisindeki bu değişimlere bağlı olarak vücutta yağ oranında artışlar gözlemlenebilmektedir. Yaz sıcaklığından en çok etkilenenler çocuklar, yaşlılar, hamileler, kalp-damar ve şeker hastalığı olan bireylerdir. Sıcakların artışıyla görülen sağlık problemlerinin azaltılmasında sağlıklı beslenme ve bu konuda toplumun bilgilendirilmesi oldukça önemlidir. Peki Sıcaklarda beslenme tarzımız nasıl olmalıdır?

 

  • Yılın her gününde kahvaltı önemlidir. Yaz mevsimindeki kahvaltı içeriğinde az yağlı peynirler, taze sebzeler, zeytin olmalıdır.

  • Gün içerisinde lif bakımından zengin sebze ve meyve grubu besinler bolca yer verilmelidir.

  • Günlük sıvı alımınızı arttırmanız gerekir. Çünkü aşırı sıcaklarda yetersiz sıvı alımında vücutta sıvı- elektrolit dengesizliği oluşabilir.

  • Sıcak yaz günlerinde kış aylarına göre   1 lt daha fazla su içmeniz sizin için çok daha sağlıklı olacaktır. Yani ortalama  3 -3,5 lt su içilmesi gerekir.

 

  • Sıvı alımının karşılanmasında kahve-çay- meyve suyu ve gazlı içecekler yerine süt, ayran, soda, bitki çayları gibi içecekler tercih edilmelidir.

 

  • Basit karbonhidrat içeren besinler yerine kompleks karbonhidratlara beslenmenizde yer veriniz.

 

  • Besinleri tercih ederken pişirme yöntemi olarak buğulama, haşlama, fırın , ızgara olmalıdır.

 

  • Canınız çok tatlı isterse tercihinizi sütlü tatlılardan yana kullanınız.

 

ESRA ARAN BESLENME VE DANIŞMANLIK MERKEZİ

TEMMUZ 2017 / 2900298

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.