Sigara içenlerin genetiği bozuluyor!

Sigara içenlerin genetiği bozuluyor!

Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haydar Bağış, sigara içen erkeklerin ‘Y’ kromozomlarının (erkeklik kromozonu) kaybolduğu ve kanser riskinin arttığı açıkladı.

Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haydar Bağış, bilim adamları tarafından yapılan araştırmalarda sigara içen ‘Y’ kromozomunu yitiren erkeklerin, yitirmeyenlerden ortalamada 5.5 yıl daha erken öldüğünün tespit edildiğini ifade etti.


Sigara içen erkeklerin kansere yakalanma olasılığının kadınlardan daha fazla olduğu belirten Haydar Bağış, “Epidemiyolojik veriler sigaranın erkeklerde bu kanserler için kadınlara kıyasla daha büyük bir risk faktörü olduğunu ortaya koymaktadır. Bu gözlem, erkeklerin cinsiyete özgü olmayan kanserlerden daha fazla insidans ve mortaliteye sahip olmasıyla birlikte açıklanamamıştır. Kan hücrelerinde kromozom Y kaybı (LOY), nonhematolojik tümörler riskinde artışa neden olur. Sigara içimi ile yüksek kanser riski arasındaki ilişki 60 yıldır bilinmektedir. Bununla birlikte, sigara içmenin genetik materyalimize yaptığı şey hala tam olarak anlaşılamamıştır. Yeni çalışmalar, erkeklerin özellikle dikkat etmesi gerektiğini önermektedir. Altı binden fazla erkek üzerinde yapılan bir çalışmada, sigara içen erkeklerin, kan hücrelerinde Y kromozomunun kaybolduğunu içmeyenlere oranla üç kat fazla muhtemel olduğunu buldular. Bunun kanser gelişiminde nedensel bir faktör olup olmadığı dikkat etmek lazım. Sigara alışkanlığı Y kromozomunuza mal olabilir ve kanser riskinizi arttırır.


İsveç'teki Uppsala Üniversitesi'nden Jan Dumanski ve ekibi, kan hücrelerinin beşte birinden veya daha fazlasından Y kromozomu kaybeden erkeklerin belirli kanser türlerini geliştirme riski neredeyse dört kat daha fazla olduğunu buldu . Şimdi ekip, Y kromozomu kayıplarının bir kısmını sigarayla birleştirdi.


6 bin İsveçli erkekte yapılan bir araştırma, sigara içenlerin ortalama Y kromozomlarını kan hücrelerinden bir miktar kaybetme olasılığının sigara içmeyenlerin üç kat fazla olduğunu buldular. Y kromozomu elbette sadece sigara nedeniyle yitirilmiyor, yaşlanma da buna neden oluyor.


Daha önceden 1153 erkek üzerinde yapılan bir diğer araştırmada, Y kromozomunu yitiren erkeklerin, yitirmeyenlerden ortalamada 5.5 yıl daha erken öldüğü tespit edilmişti” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.