Sigara Paketlerinin Tek Tip Olmamasına Tepki

Sigara Paketlerinin Tek Tip Olmamasına Tepki

Sigara paketlerinde tek tip uygulamadan vazgeçildiğinin açıklanması üzerine Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi ve Sağlık Enstitüsü tepki göstererek tek tip paketlerin kullanımı azalttığına dair bir çok araştırma olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun tek tip paket uygulamasından vazgeçildiğini açıklamasına Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi ve Sağlık Enstitüsü tepki gösterdi. Müezzinoğlu sigara paketlerinin tek tip yapılmasının yararı olmadığını ayrıca firmaların marka değerlerinin yok sayıldığı gerekçesiyle mahkemelerle uğraşıldığını söyleyerek tek tip paket uygulamasından vazgeçildiğini açıklamıştı.

Müezzinoğlu, sigarada tek tip düz paket uygulamasının vazgeçildiğini açıklamasının ardından Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi ile Sağlık Entitüsü Derneği'nden art arda tepki geldi. Tepki gösteren dernekler Müezzinoğlu'nun tek tip paket uygulamasını gündemden çıkartması nedeni olarak henüz faydasını sahiplenecek bir veri bulunamadığını gösterdiğini söyleyerek tıp literatürünün tek tip paket uygulamasına dair 190 çalışmaya sahip olduğunu hatırlattı. 37 bilimsel araştırmada elde edilen sonuçlarda tek tip paket uygulamasının gençlerin sigaradan soğumasına yol açtığını kanıtladığını belirterek, gençlerin tek tip sigara paketleri yüzünden sigaraları daha az çekici, kalitesiz, tatsız ve itici bulduklarını ortaya koyduğunu vurguladı.

Tek tip paket uygulamasının sigaranın daha az zararlı bir ürün olduğu imajını düzelttiği belirtilen açıklamada, sigara içenlerin daha açık renkli paketlerdeki sigaraların daha az rahatsız olduğunu düşündükleri ifade edildi. Sigaranın renginin ne olursa olsun aynı şekilde zarar verdiği belirtilen açıklamada sigara firmalarının psikolojik olarak etki etmesi amacıyla paketleri renkli yaptığı belirtilerek, tek tip siyah paket uygulamasının bu algıyı sildiği söylenildi.

sigara-paketlerinin (2)

Tek tip paketler resimli uyarıların etkisini arttır

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi ile Sağlık Enstitüsü tarafından ortaklaşa yapılan açıklamada tek tip paket uygulamasıyla beraber sigara paketleri üzerine yerleştirilen resimli uyarıların sigara içenler üzerinde daha büyük etkiye yol açtığı ifade edildi. Sigara şirketlerinin paketlerde logo ve renk kullanarak albeniyi arttırdığı belirtilen açıklamayla düz paketlerin bu albeniyi kırdığına işaret edildi.

Ticaret kanunlarıyla hükümeti korkutuyorlar

Yapılan açıklamada Avusturya hükümetinin sigara şirketi tarafından dava edilmiş olduğu ve sigara şirketinin davayı kaybettiği belirtilerek, bir çok ülkede tek tip paket uygulamasına geçildiği belirtilerek, İrlanda, İngiltere ve Fransa’da ise uygulamanın kanunun meclisten geçtiği belirtildi.

Tütün endüstrisinin, tüketimi azaltacak olduğu belirtilen tek tip paket uygulamasına karşı olduğunu belirten açıklamada, tütün endüstrisinin savunma olarak, tek tip paket uygulamasının etkili olduğuna ilişkin kanıt olmadığını, uygulamanın endüstri çıkarlarına aykırı olduğu söylemini kullandığı söylenildi.

Hükümetlerin sigara firmalarının bu tarz oyunlarına gelmemesi çağrısı yapılan açıklamada 2010'dan beri tek tip sigara paketlerinin sigara kullanımını azalttığına dair bir çok araştırma yapıldığı belirtildi.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.