Sigaraya bir zam daha geliyor!

Sigaraya bir zam daha geliyor!

KDV'nin yüzde 20'ye çıkarılması bazı ürünlerde yüzde 2 fiyat artışına neden olurken tütün mamüllerinde vergilendirme biçimi nedeniyle daha fazla fiyat artışlarına neden oluyor.

Son KDV artışının sigara fiyatlarına 5 lira zam olarak yansıyacağı ortaya çıktı.

Habertürk yazarı Rahim Ak'ın haberine göre, yüzde 63 oranında uygulanan nispi vergi dolayısıyla mali çarpan KDV’nin yüzde 20’ye artırılması ile birlikte, sigaralar üzerindeki toplam verginin daha da yüksek bir oranı fiyata bağlı hale gelmesini sağladı. Sigaralar için yaklaşık 6,8 olan mali çarpan 7,5’a yükseldi.

sigaraa-001.jpg

Haberde, böylece gerçekleşen maliyet artışlarının fiyatlara yaklaşık 6,8 katı yerine 7,5 katı seviyesinde yansıyacağı belirtilerek "Örneğin, 1 TL’lik bir maliyet artışının perakende satış fiyatına yaklaşık 7,5 TL artış olarak yansıtılması gerekecek. Sigara sektöründe ÖTV ve KDV’de gerçekleşen artışların ve mali çarpanın 7,5’a yükselmesinin, ortalama fiyat seviyesindeki bir paket sigaranın perakende satış fiyatında 5 TL’nin üzerinde artış ihtiyacı getireceği hesaplanıyor. Kur ve enflasyon kaynaklı diğer maliyet artışları ile birlikte düşünüldüğünde bu rakamın daha da artabileceği düşünülüyor. Tütün mamullerinin enflasyon sepetindeki yüzde 4’e yakın ağırlığı düşünüldüğünde maliyetlerin katlanarak fiyata yansımasının enflasyon üzerindeki olumsuz etkisi kaçınılmaz olacak" denildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.