Sigortacılar teminat sağlamayı bıraktı, iklim krizi giderek artıyor!

Sigortacılar teminat sağlamayı bıraktı, iklim krizi giderek artıyor!

Bilim insanları, 2022’deki olayların iklim değişikliğiyle şiddetlendiğini belirtti. Sigortacılar ise artan afet olasılığının bir sonucu olarak bazı durumlarda uyguladıkları oranları yükseltti ve bazı yerlerde teminat sağlamayı bıraktı.

Dünyanın en büyük reasürör şirketi Münich Re, 2022’de sigorta kapsamındaki doğal afetlerden kaynaklanan kayıpların, 2021’e benzer şekilde yaklaşık 120 milyar dolar olduğunu duyurdu. Bu rakam, 2017’deki rekor hasarların altında.

Sigorta kapsamında olmayanlar da dahil olmak üzere aşırı hava olaylarından kaynaklanan toplam kayıp, 2022’de 270 milyar dolar oldu. Bu rakam önceki beş yıl ortalamasının ve 2021’deki 320 milyar dolarlık hasarın altında.

Münich Re’nin yıllık raporu, önceki beş yılın ortalaması olan 97 milyar dolarlık sigortalı zararın üzerinde ve Swiss Re’nin geçen ayki 115 milyar dolarlık ilk tahminini aşıyor.

Münich Re’nin baş iklim bilimcisi Ernst Rauch, “Hava şokları artıyor. Tek bir şiddetli hava olayını doğrudan iklim değişikliğine bağlayamayız. Ancak iklim değişikliği aşırı hava olaylarını daha olası hale getirdi” dedi.

munich.jpg

Rauch, yıllık 100 milyar dolarlık sigortalı kayıpların “yeni normal” gibi göründüğünü söyledi.

ABD, Eylül ayında Florida’yı vuran ve 60 milyar dolarlık sigortalı hasara ve 100 milyar dolarlık toplam kayba neden olan Ian Kasırgası ile bir kez daha kayıpların büyük bir bölümünü oluşturdu.

Avustralya’da yılın başlarında ve yine Ekim ayında meydana gelen seller, 4,7 milyar dolarlık sigortalı hasara, toplamda ise 8,1 milyar dolara mâl oldu.

Rekor muson yağmurları ve buzulların daha hızlı erimesi, Pakistan’da en az 1.700 kişinin ölümüne ve 15 milyar dolarlık hasara mâl olan sellere neden oldu. Zararın büyük bir bölümü sigorta tarafından kapsanmıyordu.

Bilim insanları, 2022’deki olayların iklim değişikliğiyle şiddetlendiğini ve Dünya’nın önümüzdeki 10 yıl ve sonrasında ısınmaya devam ettikçe daha fazlasının ve daha kötüsünün geleceğini söylediler.

Sigortacılar, artan afet olasılığının bir sonucu olarak bazı durumlarda uyguladıkları oranları yükselttiler ve bazı yerlerde teminat sağlamayı bıraktılar.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.