ŞİİRİN ALTIN SESİ ‘GÜLŞEN TUĞÇE ÇAKMAK’

ŞİİRİN ALTIN SESİ ‘GÜLŞEN TUĞÇE ÇAKMAK’

Söyleşi: Aziz Karataş

Aziz Karataş-BİZE KENDİNİZDEN BAHSEDER MİSİNİZ?

Ben İstanbul’ da doğdum. 23 yaşımdayım, anasınıfı öğretmeniyim. Doğma büyüme İstanbulluyum fakat Ankara'da yaşıyorum. Mesleğimi çok seviyorum çocukları çok seviyorum. Hayat dolu yaşamayı seven bir insanım. Kitap okumak hayatımın en önemli parçası, kitap okumadan geçirdiğim hiçbir günüm yok. Bana göre “Kitap okumayan bir insan çorak bir tarla gibidir. Ne ekersen ek üzerinde bir şey yetişmez”

Aziz Karataş-ŞAİR OLMAYA NASIL KARAR VERDİNİZ?

En büyük hayallerimden birisi bir gün kitap çıkartmaktı. Şiire ilkokulda başladım. Kalem tutmayı öğrendiğimden beri şiir yazıyorum. İlkokul öğretmenim Şerafettin Aybars beni keşfetti. Şiire olan ilgimi, yazdığım kompozisyonları beğenerek bana cesaret verdi.  O gün bugündür yazmaktan hiç vazgeçmedim.

2-035.jpg

Aziz Karataş- ŞİİR YAZMAYA NE ZAMAN BAŞLADINIZ? İLK YAZIN ANINIZI PAYLAŞIR MISINIZ?

Şiir yazmaya ilkokulda başladım.  Oturduğum sıraya, defter arkalarına bulduğum her kâğıda yazdım.

Aziz Karataş-ŞİİR SİZCE NE DEMEK?

Şiir, duyguları dışa vurmak. Her insan farklı şekilde duygularını yansıtır bende şiirlerle yansıtıyorum. Şiir benim için hayat demek.  Her zaman şiirlerim benimle gelecek taaki son şiirimi yazıncaya dek.

3-(2).jpg

Aziz Karataş- İSTANBULUSUNUZ, İSTANBUL GİBİ BÜYÜK BİR ŞEHİRDE ŞAİR OLMAK NASIL BİR DUYGU?

İstanbulluyum. Fakat Ankara da yaşıyorum. İstanbul şiir için ilham için daha önemli bir şehir. Deniz kokusu, sahil, gemiler, martılar.  Hepsi şiir için ilham.  Bir şairin ihtiyacı olan her şey İstanbul da. Sırf şiir yazmak için İstanbul’a sık sık gidiyorum. Martılar yetiyor şiir yazmama.

Aziz Karataş-ŞAİRLERİN TOPLUMDA Kİ GÖREVLERİ NELERDİR?

Şairler topluma çok şey katıyor. İnsanlar şiirlerde çok şey buluyorlar fakat şairlere gerekli destek ve ilgi yok.  Şiir kitapları önemsenmiyor okunmuyor. Çok emek harcanarak yazılmış bir şiir kitabı en büyük sanat eserlerinden birisidir.  Şairlerin toplumdaki görevi ise her konuya değinmek. Yazıların da şiirlerin de insanları doğruya yönlendirmek.

10653697_1516559028605675_9169892242249593038_n.jpg

Aziz Karataş-HANGİ TÜR ŞİİRLER YAZIYORSUNUZ?

    Serbest şiirler yazıyorum

Aziz Karataş-HANGİ ORTAMLARDA ŞİİR YAZIYORSUNUZ?

Yolculukta, kahvemi yudumlarken,  mutluyken, en çok da mutsuzken. Yağmur da daha çok. Her ortamda şiir yazabilirim.  En çok terminaller ve havaalanlarında şiir yazmışımdır.

Aziz Karataş- SİZ ŞİİRLERİNİZDE HANGİ TEMALARI İŞLİYORSUNUZ?

Hüzün, ayrılık, Aşk, yalnızlık.

Aziz Karataş- ÖRNEK ALDIĞINIZ ŞAİRLER VAR MI?  HANGİ ŞAİRLERİ ÖRNEK

ALIYORSUNUZ?

Nazım hikmet Ran,  Cemal süreya, Turgut uyar, Ceyhun yılmaz.

Aziz Karataş-ŞİİR DENİNCE AKLINIZA GELEN İLK İSİM KİM? HEM ŞAİR OLARAK HEMDE YORUMCU OLARAK?

Kahraman Tazeoğlu ve Kerem Alışık.

Aziz Karataş-BİRAZ KİTAPLARINIZDAN BAHSEDELİM… BİZE KİTAPLARINIZIN İÇERİĞİNİ ANLATIRMISINIZ?

İlk kitabımı uğur tuna yayınlarından çıkardım. “SENDEN BANA KALAN “  şiirsel deneme tarzı bir kitap. İnsanların acılarına, ayrılıklarına ortak. Yarası olanlara göre bir kitap. Yalnızlık ve kırık kalplerden bahsederim genelde. Mutluluğun masallarda olduğundan bahsederim. Hüzün, ayrılık gibi konular da işlerim.

Aziz Karataş-KİTAPLARINIZA İLGİ NASIL OLDU. BEKLENEN İLGİYİ BULABİLDİNİZ Mİ?

Hayır.  Beklediğim ilgiyi bulamadım çünkü şairler desteklenmiyor. İnsanlar şiir okumuyor. Roman okuyorlar genel de. Oysa şiir bir çok türden daha zordur, herkes şiir yazamaz.  Şairler destek görmüyor. Şiir kitaplarının reklamı iyi yapılmıyor. Herkes romana yoğunlaşmış, şiir gibi önemli bir sanat roman kadar ilgi görmüyor.

13501906_1739347119660197_2792734581815396969_n.jpg

Aziz Karataş-OKUYUCULARINIZ KİTAPLARINIZI NEREDEN BULABİLİRLER?

İnternette satışta şuan. İnternet üzerinden sipariş edebilirler. Bana ulaşarak da kitap temin edebilirler.

Aziz Karataş-TÜRKİYE DE KİTAP YAYINLATMAK ZOR MUDUR?

maddiyat en önemli etken. Parası olan kitap çıkarıyor emek harcamadan bir çok kitap basılıyor. Düz yazılar satılıyor, anlamsız günlük konuşmalar satılıyor. Fakat şiir okunmuyor. Emek harcanan kitaplar değer görmüyor. Sonuç olarak Kaliteli bir kitap yazmak zor fakat yayınlatmak kolay

Aziz Karataş-İMZA GÜNLERİ VE ETKİNLİKLER DÜZENLİYORMUSUNUZ?

Evet.  İmza günlerine ve fuarlara katılıyorum.

Aziz Karataş- BUNDAN SONRA Kİ HEDEFLERİNİZ NELER?

Dünya çapında tanınmak, daha çok kitap çıkartmak. Roman yazmak ve yazdığım Romanların sinemaya uyarlanması.

Aziz Karataş- AİLENİZ, SİZİN ŞAİR OLMA YOLCULUĞUNUZDA YER ALDI MI? ONLARIN BU KONUDA SİZE YANSIYAN FİKİRLERİNİ ÖĞRENEBİLİR MİYİZ?

Evet. Hem maddi hem manevi çok destek oldular. Her zaman yanım da olup yazdığım yazılara olumlu tepkiler verdiler. Özellikle annem çok destekledi. İlk kitabımın çıkması için elinden geleni yaptı.  Bana yazmaktan asla vazgeçme der.

Aziz Karataş-YENİ ÇALIŞMALARINIZ VAR MI? VARSA ÇALIŞMALARINIZDAN BAHSEDER MİSİNİZ?

Şuan ikinci kitabımı yazıyorum. İkinci kitabımı deneme tarzında yazıyorum şiirler, sözler, uzun yazılar yazıyorum. Üçüncü kitabım ise roman olacak. Sürükleyici ve sinemaya uyarlanabilecek kaliteli bir roman yazmak istiyorum. Bu yüzden zamana ihtiyacım var.

Aziz Karataş- ZAMANI GEÇMİŞE ALMA İMKÂNINIZ OLSA TEKRARDAN ŞAİR OLMAK İSTER MİYDİNİZ? NEDEN?

Tabı ki şair olmak isterdim. Şiir benim hayatımda çok özel bir yere sahip. Ben ağladığımda da yazdım, güldüğümde de. Yalnızken de acı çekerken de şiir benim hayatımda anne baba gibi. Olmazsa olmaz.

Aziz Karataş-EDEBİYAT DÜNYASINDA BİR ŞEYLERİ DEĞİŞTİRME ŞANSINIZ OLSA NELERİ DEĞİŞTİRİRDİNİZ?

Şiirleri ön plana çıkarmak isterdim. Eski zamanda ki kadar şiirlerin ilgi ve destek görmesini isterdim. Günümüzde de çok yetenekli şairler var fakat ön planda değiller.

Aziz Karataş-GÜNÜMÜZDE SİZCE İNSANLARIN ŞİİRE İLGİSİ NE DURUMDA? ÖZELLİKLE GENÇLERİN.

 Maalesef gençler şiirden daha çok romana ilgi gösteriyorlar. Bunun sebebi ise yayınevlerinin şiir kitaplarını yeteri kadar dağıtmaması ve ilgilenmemesi.  Aslında şiir seven çok insan var şiir kitaplarına ilgi gösteren. Dediğim gibi yayınevlerine büyük iş düşüyor.

Aziz Karataş- SON OLARAK, YAZAR/ŞAİR OLMAK İSTEYENLERE TAVSİYELERİNİZ NELERDİR?

 Yüreklerinden geldiği gibi yazmaları ve yazmaya devam etmeleri tavsiye ederim. Onlara şiiri bırak roman yaz diyenlere kulak asmayıp şiirden asla vazgeçmemelerini. Şiir en önemli sanattır. Herkes şiir yazamaz, şiir yazanlar büyük bir beyine ve zekaya sahip, özel yetenekli kişilerdir. Bu yeteneklerine sahip çıkmalılar. İyi ya da kötü eleştirilere çok fazla kulak asmayıp hayallerini gerçekleştirmelerini isterim. Şiir yaralara ilaç, çoğu zaman yara bandıdır.  Şiir ruhu temizler. ŞİİRDEN VAZGEÇMEYİN!

BİZE VERDİĞİNİZ DEĞERLİ BİLGİLERDEN ÖTÜRÜ ÇOK TEŞEKKÜR EDER, YENİ ÇALIŞMALARINIZDA BAŞARILAR DİLERİZ…

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.