Silahlı 11 Bin Militan Şehir Girişinde Bekliyor!

Silahlı 11 Bin Militan Şehir Girişinde Bekliyor!

Haşdi Şabi Türkmen şehrinin önünde 11 bin militanla bekliyor!

Irak'ta Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin terör örgütü DEAŞ'ın elindeki Türkmen şehri Telafer'e üç kilometre mesafeye kadar yaklaştığı ve merkeze girmek için hazırlık yaptığı iddia edildi. IKBY Parlamentosu Türkmen Milletvekili Maruf: "Haşdi Şabi, şu an 11 bin militanıyla Telafer'e 3 kilometre mesafede kent merkezine girmek için bekliyor. Kente yapılacak operasyona Şii milisler yüzde yüz katılacaktır. Örgüt (DEAŞ) hiçbir şekilde sivillerin kent merkezinden çıkmasına izin vermiyor. Tüm giriş-çıkışlara kontrol noktası koymuş durumdalar"

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu Irak Türkmen Cephesi  (ITC) Milletvekili Aydın Maruf, Şii milislerin iki gün önce Telafer Havalimanı'nı  ele geçirdikten sonra durmadığını ve kent merkezine doğru ilerlemeye devam  ettiğini belirtti.
 
Bağdat hükümetinin Şii milislerin Telafer'e girmeyeceği sözünün doğru  çıkmadığını ve askeri anlaşmanın yerine getirilmediğini savunan Maruf, "Haşdi  Şabi, şu anda 11 bin militanıyla Telafer'e 3 kilometre mesafede kent merkezine  girmek için bekliyor. Kente yapılacak operasyona Şii milisler yüzde yüz  katılacaktır." görüşünü dile getirdi.
 
DEAŞ'ın 50 bine yakın sivil Türkmen'i kent merkezinde "canlı kalkan"  olarak kullandığını söyleyen Maruf, "Örgüt hiçbir şekilde sivillerin kent  merkezinden çıkmasına izin vermiyor. Tüm giriş-çıkışlara kontrol noktası koymuş  durumdalar." dedi.
 
Bazı Türkmen ailelerin kendi imkanlarıyla kaçıp Musul'un batısındaki  Baac ilçesine, oradan da Suriye'ye geçtiği bilgisine ulaştıklarını aktaran Maruf,  "Büyük bir insani dram ve felaket yaşanabilir. Türkmenler, Irak ordusu ve  uluslararası koalisyon güçlerinin koruma yardımını bekliyor." diye konuştu.
 
Maruf ayrıca, Telafer'de insani kıyım yaşanmaması için uluslararası  gözlem talebinde bulunduklarını ifade ederek şunları söyledi:
 
"Erbil kentinde Birlemiş Milletler (BM) yetkilileriyle bir araya  gelip, Telafer'deki hassas ve tehlikeli durumu kendilerine illetik. BM  yetkilileri, durumu yakından takip ettiklerini belirterek, 'Oradaki insanların  nasıl bir risk içerisinde olduklarının farkındayız' dediler."
 
Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, 15 Kasım'da yaptığı açıklamada,  Telafer'e orduya bağlı 92. ve 72. tugayla Telaferli Şii ve Sünni Türkmenlerden  oluşan gücün gireceğini söylemişti.
 
Şii milis güçleri, Telafer kent merkezine 14 kilometre mesafede yer  alan Telafer Havaalanı'nı 16 Kasım'da DEAŞ'tan geri almıştı.
 
Terör örgütü DEAŞ, Irak'ın en büyük ilçesi konumundaki Telafer'i 15  Haziran 2014'ten bu yana elinde tutuyor. DEAŞ öncesi ilçede 350 binin üzerinde  Türkmen'in yaşadığı tahmin ediliyor. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.