ŞİMDİ AYAĞA KALKMA ZAMANI!

ŞİMDİ AYAĞA KALKMA ZAMANI!

Can Radyo'da Gazeteci-Yazar Halit Tunç ve Gökhan Kafalı sunumu ile Z Raporu'nun Konuğu CHP İzmir Milletvekili Kani Beko oldu.

''Asgari Ücret tespit komisyonuna bir tavsiyem var:  20 milyon insan açlık sınırında yaşıyor. Buna göre karar versinler.'' diye sözlerine başlayan Beko asgari ücret üzerinde çarpıcı veriler kaydetti.

 Asgari Ücret

Asgari ücret tespit komisyonu toplandı.  Komisyona bir tavsiyem var:  TUİK'in verilerine baksınlar ve kararlarını ona göre versinler. 53 milyon vatandaşımız konut masrafını karşılayamıyor. 24 milyon vatandaşımız ucu ucuna yaşıyor. 20 milyon insan açlık sınırında yaşıyor. 8 buçuk milyon işsizimiz var. Asgari ücrette hile var. Demokratik değil. 


Komisyonda neden DİSK ve işçi temsilcileri yok


 Türkiye’ninyarısının asgari ücretli çalıştığını, çalışanların yüzde 70’inin evli ve çocuklu oldu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yeni asgari ücreti bir yıllık ve 4 kişilik aile harcamasına göre belirlemesinin şart. Komisyonda DİSK ve işçi temsilcilerinin bulunması gerekli. Asgari Ücret Tespit Komisyonu yok. Sendika ve devletin temsilcileri var. Türk İş de var. DİSK neden yok, Hak İş neden yok. Bir de asgari ücretle çalışanlardan oluşan bir ekip olması gerekir. Dolayısıyla komisyon içinde bunlar sadece konuk olarak değil, görüşlerini aldık şeklinde değil, bu komisyonda onların da olması gerekiyor. Ayağa kalkma zamanı.


Asgari ücret yıl çapında hesaplanmalı


Ortalama 10 milyona yakın asgari ücretle çalışan var. Bu arkadaşlarımız açlık sınırı altında çalışıyor. 65 yaşında bunların emekli olması da mümkün görünmüyor. Geçen sene Asgari Ücret Tespit Komisyonu 410 lira zam yaptığını söyledi. İyi bir noktaya geldiği yönünde haberler çıktı. Eskiden işçiler yapmış oldukları harcamalar karşısında fiş toplayıp işverenlere veriyordu. Vergi iadesi gönderiyordular bize. Şimdi AGİ diye asgari ücretin içine koydular vergi iadesini. 2020 lıra yaptık diye övünüyorlar. Bizim işverenlerden vergi iadesi olarak aldığımız bin liraya kadar geri ödemeleri alıyordu işçiler. Bugün vergi iadesi yok. Vergi iadesi asgari ücretin içinde. Derhal asgari ücretin içinden çıkması lazım. Asgari ücret yıl çapında hesaplanmalı. Ocak ayında alınan ücret aralık ayında alınmamalı.Vergi dilimleri Ocak Şubat ayında yüzde 15, 20 28’lere varan vergi dilimleri yükseldikçe maaşlarında inme olacak.  

Avrupa'da şöyle bir sistem var: Enflasyonun nedeni çalışanlar, işçiler değil. Biziz. Yıl sonunda da aynı maaşı alabilmeleri için devlet ücrete zam yapıyor.Türkiye'de de böyle olmalı. Asgeri ücret komisyonu varoşa gitmeli. Orada kahvede vatandaşla oturmalı ve ona göre asgari ücret belirlenmeli.


Sarayın bir dakikalık gideri 2020 lira


Sarayın bir dakikalık gideri 2020 lira. Asgari ücretli tam bir ay çalışıyor bunu almak için. Avrupa’ya baktığımızda; Avrupa ülkeleri battı diyor sayın Cumhurbaşkanı, hey faşist Hollanda dediği Hollanda, Belçika’ya baktım. Belçika’da yüzde 0.4, Hollanda’da yüzde 3, İngiltere7de yüzde 5, Fransa’da yüzde 8.4, Romanya’da yüzde 15.7, Türkiye’de ise yüzde 43 asgari ücretle çalışanların oranı. Bu sorun DİSK'İN Türk-İş'in değil tüm ülkenin sorunudur. OECD ülkelerinin içinde satın alma güncünde Türkiye 18. sırada.
Asgari ücretlilerin ortak yaptığı liste, Kira 1250, elektrik 125, doğalgaz 400, ulaşım 200, mutfak 220, eğitim 400 lira.  Sağlık yok, kültür sanat yok, çay ve kahve yok. Bu kalemler sadece 3225 lira. Sadece ana kalemeri saydım. Bunun içinde üniversiteye giden çocuklarının masrafları yok.


Asgari ücret bir yıllık yapılmalı çünkü...

Asgari ücret bir yıllık yapılmalı. Yılbaşında asgari ücretli arkadaşlar zammını alacak. Vergi dilimleri Ocak Şubat ayında yüzde 15, 20 28’lere varan vergi dilimleri yükseldikçe maaşlarında inme olacak. Dolayısıyla Ocak ayında aldığınız maaşı Aralık ayında alamayacaksınız. Ankara’da varoşlarda dolaştım. Toplantılar yaptım. orada arkadaşlarımızdan almış olduğum bilgilere göre bunları not ettim, kendilerinden de rica ettim. Siz buraya bir aylık giderlerinizi yazabilir misiniz dedim. Asgari ücretlilerin ortak yaptığı liste, Kira 1250, elektrik 125, doğalgaz 400, ulaşım 200, mutfak 220, eğitim 400 lira. Dikkat ederseniz sağlık ve sosyal etkinlikler, çay ve kahve yok. Bu kalemler sadece 3225 lira. Üniversiteye giden çocukları var. Bu kalemler burada yok. Gerçekten sorunları büyük.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.