Sinan Demir: "Çünkü o yıllar herkesin bir düşü vardı"

Sinan Demir: "Çünkü o yıllar herkesin bir düşü vardı"

Söyleşi: Sibel Akar

- " Sinan bey merhaba. Bize yazarlık hayatınıza attığınız ilk adımlardan bahsedebilir misiniz?"

Sinan DEMİR: " Merhaba sibel hanım
Öncelikle siz değerli bütün medya ege ailesinin kurban bayramını en içten dileklerimle kutlarım.
Efendim ben doğuda(Van) doğdum ve orda büyüdüm yaşadığım coğrafyada çok şeye tanık oldum ve bir çok hadiseye aşina oldum, ilk önce sıkı bir okurdum. Sık sık kitap okudum.  2000'li yılların başında, hep bir ümitvar yaşadım ve yaşattım kalbimde 4. sınıfa gelirken ilk okul öğretmenim Mehmet Emin Kara'nında büyük desteğiyle küçük küçük anektodlar yazmaya başladım, şiirler yazmaya kompozisyonlar yazmaya başladım zamanla hep birşeyler üzerine koyarak ilerledim hayatımda. Böylece yazarlığa böyle ümitvar başladım nitekim halende ümitvarım."
img-20170904-wa0001.jpg
- " Esinlendiğiniz, kendinize örnek aldığınız  bir yazar var mı? "

Sinan DEMİR : " Evet var. Tolstoy tek idolüm."

-  "En çok hangi yönünü kendinizde buluyorsunuz? "

Sinan DEMİR : " Tiyatroyu buluyorum kendimden."

- "Hem yazar hem oyuncu hem de senaristsiniz. İnsanlar, olumlu veya olumsuz daha çok hangi yönünüze eleştiri yapıyor?"

img-20170904-wa0003.jpg

Sinan DEMİR : " İnsanlar gerçekten bir çoğu beni takdir ediyor özellikle şehir tiyatrolarındaki, yazar arkadaşlarım ve çevremde bütün bir çok tanıdık insanlar beni azmimle ve çabamla takdir edip gurur ediyor keza buna mukabil negatif tenkitlerde geliyor anlayışla ve saygıyla karşılıyorum ki zaten pozitif tenkit ne kadar ehenmiyetliyse ve negatif tenkitte benim için ehemmiyetlidir, negatif tenkitler olmazsa, hep kendimizi başarılı sayar ve noksan yönlerimizde haberdar olmayız buda büyük bir zifiriliktir her sanatçı ve yazar mutlaka tenkitlere açık olmalı. "

- "Size gelen bu geri dönüşleri nasıl değerlendiriyorsunuz? "

Sinan DEMİR : " Olumlu – olumsuz gelen bu dönüşleri aklıselim bir kafayla iyi düşünüp ve makul kararla pozitif mizaca dönüştürüyorum, nerde doğrum ve nerde yanlışım varsa benim için iyi bir imtihan oluyor barizce."

- "Biraz kitabınızdan bahsedebilir misiniz? "

Sinan DEMİR : "Soğuk Düş roman kitabım 80 li yıllarda anadoluda yokluk ve yoksullukla debeleşen bir halkın öyküsünü anlatıyorum 80 darbesi öncesi ve sonrası Anadolu halkının çektiği zorlukları ve aceze hayatlarında bahsediyorum."
img-20170904-wa0002.jpg
- " Peki kitabınızın ismi neden 'Soğuk Düş' ?"

Sinan DEMİR : " Çünkü o yıllar herkesin bir düşü vardı bu ülkeye artık huzur gelsin barış gelsin ve mutluluk gelsin bir daha darbe olmazsın insanlar abes yere canı yanmasın, öldürülmesin, işence yapılmasın, düşünce özgürlüğü ve hür yaşamı kısıtlamasın diye düşleri vardı Anadolu halkının yüreğinde.
Bu yüzden ismini soğuk düş bıraktım o düş ne yazık ki soğuktu hep bir düştem öteye gitmedi hala da heyhat devam ediyor, tek düşüm var Anadolu halkın yüzü ve gönlü hep gülsün."

- "Kitabınızda gizlenmiş bir 'siz' var mı? "

Sinan DEMİR : " 7 anektodda (bir şairin hıçkırık defteri) gizlenmiş bir ben varım. "

- "Yazarlık ve oyunculuk dışında yapmak istediğiniz fakat yapamadığınız herhangi bir meslek var mı? Oyunculuk hayalinizde olan meslek miydi ?"

Sinan DEMİR : " Yok…
Tek dünyam edebiyat ve tiyatro ikisini çok seviyorum,  bu dünyada ikisinde başka bir şey dikkatimi çekmiyor. İkisi hayatta tutulma ve yaşamama sebeplerim."

- " Günümüz tiyatrosu hakkında anlatmak istediğiniz bir şeyler var mı? "

Sinan DEMİR : " Gerçekten herkes çok iyi eserler ortaya koyuyor, iyi oyunlar sergiliyor, büyük emekler sarf ediyor bu yüzden çok mutluyum bunları gördüğümde umarım hayat böyle sanatla iç içe olur özellikle devlet tiyatolarının projelerini büyük bir merakla takip ediyor ve izliyorum. Çok anlamlı eserler sergiliyor hem devlet tiyatrosu ve hemde özel tiyatrolar. Bunlar güzel şeyler, hep olsun bunlar."
img-20170904-wa0004.jpg
- " Sizce hayat bir tiyatro oyununa benzetilebilir mi? "

Sinan DEMİR : " Evet gerçekten öyle zaman hızla geçip gidiyor kıymeti bilinmeli her anın ve tadı çıkarmalı."

- " Her insanın hayatında çok güzel bir sahne vardır. Sizin hayatınızın en güzel sahnesi nedir?"
 
Sinan DEMİR : "  Tiyatro Oyunlarımın provaları yaparken ve edebiyat eserlerimin üzerinde çalışırken bunlar beni çok mutlu ediyor bilhassa bunlarda benim hayatımın en güzel sahnesi."

- "Hayatınızda en büyük 'keşkeniz' ve en büyük 'iyikiniz' ne olmuştur?"

Sinan DEMİR : " Keşkem; herkes kitap okusun ve sanatın değeri bilinsin...
İyikim; edebiyat ve tiyatroyu iyi ki seçmişim."

- " Son olarak okurlarınıza ve yazarlık hayatına atılanlara anlatmak istediğiniz bir şeyler var mı? "

Sinan DEMİR : " Bütün okurlarıma sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Yola çıktığım ilk günden beri beni büyük bir mecalle ve aşkla destekliyorlar, seviyorlar. İyiki varlar. Yola yeni çıkanlara da şunları demek isterim; iddaalı ve kararlı olsunlar. Hayallerinin peşinden  koşsunlar. Vazgeçmesinler hayallerinden.  "

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.