Sintek'ten yatırım atağı

Sintek'ten yatırım atağı

Özbekistan’daki iş ve yatırım fırsatlarını daha yakından izlemek üzere başkent Taşkent’te ofis açan Sintek Şirketler Grubu, endüstriyel tesis ve eğitim yatırımlarında aktif rol alacak.

Sintek ayrıca, grup şirketlerine dahil olan Dünya Çocuk Üniversitesi Maslak 1453’ün bir anaokulunu Özbekistan’da açacak. Sintek Kurucu Ortağı Onur Atakay; Özbekistan'ın Çin, Kazakistan, Rusya ve Güney Kore ile büyük pazarlarla yakın ticari ilişkileri bulunduğunu hatırlatarak, uzun süredir mercek altında tuttukları ülkede çimento sektörü başta olmak üzere endüstriyel taahhüt ve eğitim alanında yatırım yapacaklarını söyledi

Sintek Grubu çatısı altına giren Dünya Çocuk Üniversitesi Maslak 1453 ile okul öncesi eğitimde sağlanan birikimi Özbekistanlı çocuklara sunmaya hazırlandıklarını kaydeden Atakay, ülkede yatırımcılara vergi, sigorta ve gümrük tarifelerinde çok önemli avantaj sağlandığını belirtti. Atakay, “Geçmiş yıllarda para birimi Som’u konvertibl hâle getirerek dünya finans sitemine entegre eden Özbekistan, ülkemizin önemli bir ticaret partneri. Sanayi hammaddelerinden günlükkullanıma kadar yüzlerce ürünü Türkiye’den ithal eden Özbekistan'da çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren 520 Türk sermayeli şirket bulunuyor. Bu şirketler 50 bin kişiye istihdam sağlarken, ülkedeki yatırım fırsatları yeni Türk yatırımcıları da çekmeye devam ediyor.” dedi. 

GENÇ NÜFUS, HIZLI BÜYÜYEN EKONOMİ 

33 milyonluk eğitimli ve genç nüfusa sahip olmasının yanında, yılda ortalama 4,5 ilâ 5 oranında büyüme başarısı yakalayan Özbekistan’ın, Gayrisafi Yurtiçi Hasılası’nın (GSYİH) büyük oranda bölümünü tarım ve imalat sanayi oluşturuyor. Dünya Bankası gibi kurumların Özbekistan ekonomisi ile ilgili öngörülerini sürekli yukarı yönlü revize ettiğine dikkat çeken Onur Atakay, şu değerlendirmeyi yaptı: 

“Özbekistan, dünyanın en huzurlu ve suç oranı en düşük ülkelerinden biri. Hükümet, ülke dışından gelen yatırımcılar için koşulların olumlu seyretmesi ve yatırım ortamının yaratılması amacıyla önemli kararlar alıyor. Türkiye’de 600 binin üzerinde Özbek vatandaşının çalışması, iki ülke arasındaki ticari ve kültürel ivmenin artmasını sağlıyor. Son 20 yılda vergi yükü üç kat azalan Özbekistan’da devlet, ihracat yapan şirketleri desteklemek ve ihracat hacmini artırmak için özel vergi tatilleri uyguluyor. Faaliyete giren Serbest Ekonomi Bölgeleri de yatırımcılara uygun altyapı ile yatırım imkânı sağlıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.