Siyasette Sessiz Kongre Dönemi!

Siyasette Sessiz Kongre Dönemi!

Ali Eyce yazdı...

Korona virüsü salgını Çin’den başlayıp, Avrupa’ya sıçrayıp, sonra da bütün dünyayı hastalık mücadele,  ölümlerle hüzne boğmadan günler önce Türkiye’de,  siyasi partilerin kongre süreçleri yaşanıyordu.

AK Parti, CHP,  MHP, İyi Parti ve HDP kongre hazırlıklarının ve takvimlerini koymuşken, yeni kurulan partiler de, oluşumlarını tamamlaya çalışıyordu.

Yani siyasetin nabzı bir hayli hızlı ve sıcak akıyordu.

Ancak korona virüsü salgını bu hızı da kesti, sıcaklığı da soğuttu.

Bütün partiler,  kongre süreçlerini korona virüsü salgınının tehditti nedeniyle ertelemek zorunda kaldı. Çünkü kongre dediğiniz,  coşkuyla yapılıyor, kalabalıkla yapılıyor.

Bu da sosyal mesafe kuralının bir numaralı kural olduğu korona virüsü salgınının yayılması riskini yüzde yüz arttıran bir duruma neden olacaktı.

Mayıs ayının sonlarına doğru, çok büyük bir hareketlilik ve bu hareketliliğe bağlı olarak salgında düşüş devam eder, sosyal mesafe ve kısıtlamalara uyulursa Haziran ayının ortaları gibi partiler de erteledikleri kongreleri, kanun gereği yapma zorunluluğu içine girecekler.

Ancak bir şartla.

Sosyal mesafe kuralına, kısıtlamalara uyularak.

Yani o korona virüsü öncesi yıllarda olduğu gibi,  yüzlerce, binlerce insanı bir salonu doldurup,  coşkulu konuşmalar ve görkemli gösteriler olmadan kongrelere yapılacaktır diye düşünüyorum.

Bilim adamlarının,  dünyanın aşı bulunan kadar yani en az 1 yıl daha bu virüsle mücadele edebileceğini, iletişim ve etkileşimin kısıtlı olarak insanların yaşama devam edeceği uyarısını dikkate alırsak, kimse, kimseyi riske atma gibi bir hareket içinde olmayacaktır. 

Yapılması gereken kongreler nasıl yapılacak sorusuna gelince.

Konuşmalar olmayacak, salonlar dolmayacak, gösteriler olmayacak, sadece aday,  adaylar ve listeleri olacak,  bir de o listeler için oy kullanma yetkisine sahip partinin delegeleri.

Tıpkı bir genel veya yerel seçim atmosferi gibi, partinin delegeleri sandık başına gidecek ve oylarını kullanıp, kalabalık yaratmadan, sosyal mesafe kuralına uyarak gidecekler.

Kongrelerin temelini adaylar, onları listeleri ve delegeler oluşturuyor.

Korona virüs, kongrelerin salon kısmını iptal etmiş olacak.

Siyasetin tadı kongrelerden, kongrelerin tadı da salonlarda çıkıyor ama siyaset sessiz kongrelerin tadına da bakacak!

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.