Soğuk içecek mi, sıcak içecek mi?

Soğuk içecek mi, sıcak içecek mi?

Sıcak hava etkisini göstermeye devam ederken doğru serinleme yöntemlerini bilmek önem kazanıyor. Peki bugüne kadar kulağımıza çalınan yöntemler ne kadar doğru?

Sıcakta vücuttaki su kaybını önlemek ve böbrekleri korumak için bol miktarda sıvı almak gerektiğini biliyoruz. Ama bu içeceğin soğuk mu yoksa sıcak mı olması gerektiği, hangisinin daha iyi serinlettiği konusunda tartışmalar var.

Sıcak içecekler vücudun iç ısısını geçici olarak artırdığı için terlemeye neden olur; vücut ısısını düşürmenin en etkili yolu da terlemedir. İnsan vücudunda üretilen terin miktarı saatte iki litreyi bulabilir.

Ama kaybedilen bu sıvı yerine konmazsa vücut susuz kalır. Bu nedenle bazıları sıcak içeceklerden kaçınmayı önerir. Ayrıca çay ve kahve gibi kafein içeren içeceklerin vücudun daha fazla su kaybetmesine neden olduğu ileri sürülüyor. Ancak aşırıya kaçılmadığı sürece kafeinin su kaybettirici etkisine dair fazla veri bulunmuyor.

Kısacası sıcak içecekler terlemeye neden olduğu için daha iyi serinletir. Ama ortamın aşırı nemli olması veya atılan terin buharlaşmasını önleyecek derecede fazla giyinmiş olma halinde sıcak içecekler etki göstermez. Bu durumda soğuk içeceklere yönelmek gerekir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.