Son Başkanlık Anketi'nde Halk Başkanlık Sistemine Ne Diyor?

Son Başkanlık Anketi'nde Halk Başkanlık Sistemine Ne Diyor?

Metropoll'ün Yönetim Kurulu Başkanı Özer Sencar başkanlık sistemi konusunda bir araştırmaları olduğunu açıklayarak sonuçları paylaştı.

İZSİAD tarafından ayda bir düzenlenen toplantıların Haziran ayı konuğu olan Metropoll Yönetim Kurulu Başkanı Özer Sencar, başkanlık sistemi için oylama yapılması halinde evet oyu kullanacakların oylarının yüzde 41.9 civarında olduğunu belirtti. Sencar aynı anket içerisinde kararsızların yüzde 10.5, karşı oy kullanacakların ise yüzde 47.5 oranında olduğunu açıkladı. 

İzmir iş dünyasının temsilcileriyle bir araya gelerek önemli açıklamalarda bulunan Sencar, muhalefetten başkanlık seçimi için sandığa gitmeme fikri beyanında bulunanların sayısının az olmadığına dikkat çekerek, olası bir referanduma katılım sayısının yüzde 87'de kalacağına işaret etti. Sencar'ın verdiği bilgilere göre sandığa gitmeyeceğini açıklayan HDP seçmeni oranı yüzde 22.5, MHP'de yüzde 17.6, CHP'de yüzde 6, AK Parti'de ise yüzde 3.3 tabanında seyrediyor.

Kararsızların dağılımıyla sayı oranları değişiyor

Kararsız kalan yüzde 10.5'lik seçmenin dağıtımından sonra ortaya çıkan tabloda yüzde 53.1'lik bir kesimin başkanlığa hayır dediği ortaya çıkıyor. Öte yandan başkanlık sistemini destekleyenlerin sunduğu bahane "Erdoğan sevgisi" olurken, karşı çıkanların sunduğu bahane ise "diktatörlük kaygısı".

AK Parti seçmeninin yüzde 9.9'u hayır diyor

Partiler tabanında incelendiğinde AK Parti'den sonra başkanlığa yüzde 12.8 gibi büyük bir oranda MHP seçmeni evet diyor. MHP'yi yüzde 6.7 ile CHP, yüzde 3.2 ile HDP takip ediyor. Destek vermeme konusunda ise garip bir tablo ortaya çıkarak AK Parti'nin seçmen tabanında yüzde 9.9'luk bir kesimin başkanlık sistemini istemediğini ortaya koyuyor.

Bölgeler bazında durum nasıl?

Coğrafi bölgeler bağlamında bakıldığında başkanlık sistemine yüzde 61.1 ile en büyük desteği İç Anadolu verirken, Marmara Bölgesi yüzde 51,3 takip ediyor ve diğer bölgelerin hiçbirinde bu aran yüzde 40'ın üzerine çıkmıyor.

Başkanlığa karşı çıkılması konusunda ise beklendiği üzere Ege Bölgesi yüzde 70.2 ile karşı çıkarken, yüzde 58.3 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi yüzde 56.6 ile Doğu Anadolu Bölgesi şeklinde sıralama gidiyor.

Üç büyük kentte durum nasıl

İstanbul'da başkanlık sistemine destek yüzde 58.2, Ankara'da yüzde, 56.5 İzmir'de yüzde 22.5

Etnik Kökene göre

Türk nüfusun yüzde 56.5'i başkanlık sistemine hayır derken, bu durum Kürt nüfusta bu oran yüzde 57.8'e yükseliyor. Hayır diyen en yüksek kesim ise yüzde 58.3 ile Balkan göçmenleri.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum