Sonbahar Yorgunluğu

Sonbahar Yorgunluğu

Diyetisyen Tuğba Günal yazdı; Sonbahar Yorgunluğu

Ben her bahar aşık olmam

ama her bahar gitmek isterim.

Gittiğim olmadı hiç ama olsun..

İstemek de güzel.

Can Yücel

Ne oluyor bu sonbaharda bize ,neden yavaşlıyor metabolizmamız, saçlarımız dökülüyor mesela, yağan her yağmur sanki içimizin dışa akan göz yaşları, bir üzgün bir süzgün hallerimiz…Yataktan çıkmak istemeyen uyuşuk bedenimiz ve sanki yazın suyun dibindeyken yuttuğumuz koca bir balık karnımızın içinde sürekli hadi yemek gönder diye bağırıyor içeriden....

Sonbaharın gelişiyle azalmaya başlayan güneş ışıkları, yağan yağmurlar, hava sıcaklığının azalması gibi etmenler metabolizmamızın bu yenilenen dönemde yavaşlamasına sebep olur. Metabolizmamız yavaşladığında ise daha fazla uyuma isteği, hareketlerimizin azalması, sabahları geç uyanma, gün içerisinde enerji ihtiyacını karşılamak için çay, kahve gibi uyaranları daha fazla tüketme buna bağlı olarak geceleri geç yatma, geç yatmaya bağlı olarak akşamları daha fazla yemek yeme gibi farkında bile olmadan değişen davranış şekillerimiz sadece gökyüzünün rengini değil bizi de grileştirir. Ömrümüzün her döneminde olduğu gibi anı yaşamaktır asıl olan.

Eğer yazın havalar sıcakken yapamadıysanız hemen yürüyüşlere başlayın, zor da gelse sabahları erken uyanmaya çalışın. Güne hareketle başlayan bereketle devam ettirir derdi anneannem.

Kırmızı meyvelerden basit ama sizi mutlu edecek bir kahvaltı kasesi hazırlayın mesela kendinize.

Sülfür ve çinko içeren gıdaları sofranızda sıklıkla bulundurun çünkü bu gıdalar sonbaharın metabolizmayı yavaşlatan etkilerini hatta saç dökülmenizi dahi hafifletecektir.

Soğan, sarımsak, karnabahar, brokoli, lahana, pazı, kırmızı pancar, hindi eti, kabak çekirdeği bunlardan en etkili olanlarıdır. Eliniz sürekli kahveye gitmesin bu dönem artık kuşburnu hasat zamanıdır.

Yeni mahsül kuşburnu çayı oldukça lezzetlidir. Haziran ayında toplanan ıhlamurlar ise kurutulmuş ve sizi bekliyor olacaktır.

Kısıra yer açın sofranızda, şöyle bol yeşillikli harika bir kısır ve yanına vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olan c vitamini kaynağı buz gibi şalgam suyu içebilirsiniz.

Galiba çağımızın handikapı 'fazla bilmek' kim demiş sonbahar yorgunluğu vardır diye sizin kendinizi önemseyip ,kendinizi dinlediğiniz her mevsim güzeldir...

Üstad Can Yücel güzel söylemiş 'Ama olsun.... İstemek de güzel.' Yaşamın her anını , her dönemini kabullenip,sahip çıktığımız sürece güzel bu hayat... Yaşıyorsan, nefes alıyorsan bilirsin ki sonbaharlar ilk bahara evrilecek ve yine çiçeklenecek hayatın...Güzel bir sonbahar dilerim..

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.