Soroptimistlerden 100.yılda 100 kıvılcım

Soroptimistlerden 100.yılda 100 kıvılcım

Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu tarafından Cumhuriyetin 100.Yılı dolayısıyla, 100 kız öğrenci bursiyere liderlik eğitim kampı düzenlendi.

Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu, Cumhuriyetin 100.Yılı dolayısıyla 100 kız öğrenci bursiyerine liderlik eğitim kampı düzenledi. Cumhuriyetimizin 100. Yılında 100 Kıvılcım Projesi adıyla İzmir’in Foça İlçesi’nde düzenlenen kamp beş gün sürecek.

Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Başkanı Sevil Koca; Soroptimist kelimesinin , “sorore - kız kardeş” ve “optima - iyi niyet” kelimelerinin bileşimlerinden oluşmuş ve "en iyiyi amaçlayan iş ve meslek kadınları" anlamına geldiğini, Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonunu Türkiye’nin değişik il ve ilçelerinde kurulu 34 soroptimist kulübünün oluşturduğunu belirtti. Koca; Uluslararası Soroptimist Örgütü'nün ise dünyada 121 ülkede 5 federasyona bağlı 70.000 üyesi ile kadın ve kız çocuklarının eğitimlerine destek vererek yaşamlarını iyileştirmeye yönelik çalışmalar yaptığını söyledi.

2-001.jpg

"LİDER KADINLAR YETİŞTİRMEK İSTİYORUZ"

Sevil Koca; “Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu 75 yıldır ülkemizde kadın ve kız çocuklarının yaşamlarını daha iyileştirmek için çalışan iş ve meslek kadınlarından oluşmuş bir sivil toplum kuruluşudur. Uluslararası bir organizasyona bağlıdır. Dünyada da 102 yıldır yine aynı amaç ve hedeflerle çalışmaktadır. Ülkemizde kadın ve kız çocuklarının daha eşitlikçi, daha hür, daha özgür bir şekilde yaşamlarını sürdürmesi için eğitim, sağlık, kadının ekonomik anlamda güçlenmesi, çevre ve kadının insan hakları konusunda çeşitli projeler ve farkındalık çalışmaları yürütmektedir. Biz Soroptimistler yani iş ve meslek kadınları, çalışmalarımızı Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün açtığı yolda sürdürmekteyiz. Mustafa Kemal Atatürk'ün sözüyle 'Kadınları geride bırakan toplumlar geride kalmaya mahkumdurlar.' Biz soroptimistler, iş ve meslek kadınları olarak içinde yaşadığımız güzel ülkemizin daha ileriye, daha çağdaş, daha demokratik bir ülke olma yolunda kadın ve kız çocuklarının yaşamlarını iyileştirmeye çalışmaktayız. Bu sene Cumhuriyetimizin 100. yılı olması nedeniyle 100 eğitim desteği verdiğimiz kursiyerlerimize liderlik konusunda eğitimler verebileceğimiz bir kamp düzenledik. Bu kampı da Foça'da gerçekleştirmekteyiz. Ana temamız, liderlik. Çünkü biz biliyoruz ki dünyada olsun, Türkiye'de olsun, kadın liderlerin sayısı oldukça az. Dolayısıyla genç kızlarımızın kendi potansiyellerini keşfetmelerini ve liderlik özelliklerini ortaya çıkarıcı eğitimler vererek onların geleceğin liderleri olmasını amaçlıyoruz. Aynı zamanda 6 Şubat depreminden etkilenen yine eğitim desteği verdiğimiz kursiyer öğrencilerimiz de bizlerle burada birlikte. Eğitimlerimizin bir kısmını kendi üyelerimiz gerçekleştiriyor. Diğer bir kısmını da yine Soroptimist dostu arkadaşlarımız, dostlarımız gerçekleştiriyor. Başlıca konumuz liderlik. Bu konu çerçevesinde beş gün süren bir kamp yapacağız. 2013 yılından beri bu çalışmaları sürdürüyoruz. Pandemi nedeniyle bir ara yapamamıştık. Fakat bu proje bizim sürdürülebilir bir projemiz. Dolayısıyla bu yıl Cumhuriyetimizin 100. yılı olması nedeniyle 100 öğrenciyi kampımıza davet ettik ve güzelce eğitimlerini sürdürüyoruz” dedi.

sevil-koca.jpg

Cumhuriyetimizin 100. Yılında 100 Kıvılcım Projesi’ne işletmecisi olduğu (Leon) oteldeki olanakları eğitim için tahsis ederek katkı veren İzmir Seyrek eski Belediye Başkanı Nurgül Uçar Aktuğ, 1930 yılında kadınlara verilen Belediye Başkanı seçilme hakkının 93 yıl boyunca iyi değerlendirilemediğini söyledi. Liderlik eğitimleri kapsamında kendisinin de bilgi ve tecrübelerini gençlerle paylaşacağını belirten Nurgül Uçar Aktuğ ülke olarak lider kadınlara ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

nurgul-ucar-aktug.jpg

"150 KADIN 32 BİN ERKEK BELEDİYE BAŞKANIMIZ OLDU"

Nurgül Uçar Aktuğ; “Voleybolcu kızlarımız bizim hepimizi ayaklandırdı. Bu ülkede kadınlar var denildi. Bu ülkede kadınlar ülkelerini çok güzel temsil ederler dediler. Cumhuriyetimizin 100. yılında Türk soroptimistleri otelimizde 100 kıvılcım projesiyle 100 kız öğrencimize liderlik dersleri vermeye, hayatla onları tanıştırmaya çaba gösteriyorlar. Burada olmalarından mutluyum. çünkü ben de bir kadın liderim. Cumhuriyeti kuranlar Türkiye'de 1930 yılında savaşın ardından ilçelerini, yerellerini, en doğru kadınların şekilleyeceğine karar verdiler. Milletvekilliğinden önce belediye başkanı seçilme hakkını verdiler. Onlar da görevlerini yerine getirdiler. Ama 1930’dan günümüze 93 yıl biz onları çok anlayamadık. Çok geride kaldık. 150 kadın başkanımız oldu. 32 bin erkek başkanımız oldu. Lider kadınlara ihtiyacımız var. Bu kamp, lider kadınların yol almalarında mutlaka bir adım olacak. Çok inanıyorum. Ben de onlarla az olan bir kadın belediye başkanı profilini paylaşacağım” dedi.

9 Eylül 2023 Cumartesi gününe kadar sürecek kamp sürecinde, gündüzleri liderlik eğitimi kapsamında dersler, akşamları ise çeşitli etkinlik ve aktiviteler yer alıyor.

ders.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.