Sosyal medya devlerinden Rusya’ya sahte hesap operasyonu

Sosyal medya devlerinden Rusya’ya sahte hesap operasyonu

Facebook ve Twitter, Rusya hükumetiyle bağlantısı olduğu tespit edilen hesapların sistemlerinden kaldırıldığını duyurdu.

Yapılan açıklamalarda sahte hesap operasyonu faili olarak Moskova hükumetine yakınlığıyla bilinen ve 2016 ABD seçimlerine müdahale etmekle suçlanan İnternet Araştırmaları Ajansı (IRA) gösterildi. Söz konusu operasyon, kar amacı gütmeden İngilizce ve Arapça yayın yapan haber sitesi PeaceData üzerinde yoğunlaştı. Twitter yaptığı açıklamaya göre Kuzey Afrika, Orta Doğu ve İngilizce konuşulan ülkelerde etkili olma amacı güden yapıyla ilgili 5 hesabı askıya aldı. Açıklamada “Rus devlet kurumlarına atfedebileceğimiz bu manipülasyon platformuna ait 5 hesabı askıya aldık” ifadeleri kullanıldı. Facebook cephesinden gelen açıklamada ise kurum içi hizmet kurallarının ihlali gerekçesiyle 13 hesabın ve 2 sayfanın kapatıldığı belirtildi. Ayrıca hesapların sahte isimler ve profil resimleri kullandığının altını çizen Facebook, olayın farkında olmayan freelance yazarların da PeaceData sitesi için yazdıklarını söyledi.

İki platform da operasyonun sınırlı bir aşamada başarılı olduğunu ifade ederken, gelişmenin Trump ve Biden arasındaki başkanlık seçiminden iki ay önce vuku bulması kafalarda soru işaretleri yarattı.

2016 yılı başkanlık seçimlerine Rus müdahalesi kapsamında avukat Robert Mueller’in yürüttüğü soruşturmanın bir parçası olan IRA, konuyla ilgili suçlanan 3 Rus şirketi ve 13 kişinin arasında bulunuyordu. Mueller, 2016 yılı seçimleri için yaptığı araştırma için 2 yıl harcamıştı. Ancak bir kanıt bulamamasına rağmen Rusya’nın Donald Trump’ın kampanyasından yararlanma niyetiyle müdahalesi olduğu sonucunu yayınladığı raporda aktarmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.