Sosyal medya devlerine ikinci ceza kesildi!

Sosyal medya devlerine ikinci ceza kesildi!

7253 sayılı kanunda yapılan değişikliklerle Türkiye’de faaliyet gösteren ve günlük erişimi 1 milyondan fazla olan platformlara temsilci atama zorunluluğu getirilmişti. 

2 Kasım’da Facebook, YouTube, Instagram, Twitter, LinkedIn, TikTok, Dailymotion, Periscope gibi şirketlere verilen 10’ar milyon TL’lik ilk ceza sonrası verilen süre de doldu ve ikinci ceza kesildi!

TBMM’den geçen sosyal medya düzenlemesi sonrasında Facebook, Twitter, TikTok, Instagram gibi günlük erişimi 1 milyondan fazla olan şirketlerin Türkiye’de temsilci bulundurması zorunlu hale gelmişti.

Şirketlere verilen ilk süre kapsamında sadece Rus merkezli VKontakte (VK) sosyal medya platformu temsilci yetkilendirirken, diğer sosyal medya devleri adım atmadı. Bunun sonucunda da Facebook, YouTube, Instagram, Twitter, LinkedIn, TikTok, Dailymotion, Periscope gibi şirketlere ayrı ayrı 10 milyon TL para cezası verildi.

İlk cezadan sonra 1 aylık ek yasal süre tanınan şirketler,  temsilcilik açmak için girişimde bulunmadı. Sosyal medya devlerine bu kez, yasada yer alan madde uyarınca 30’ar milyon TL para cezası kesildi.

Bundan sonra ne olacak?

Şirketler 30 milyon TL’lik cezayı ödeyip Türkiye’de temsilcilik açmazsa, yasa gereği sosyal ağ sağlayıcısının Türkiye’de bulunan vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişilerden reklam alması üç aylığına yasaklanacak. Bu üç aylık süre sonunda şirketler yine temsilcilik açmazsa; BTK, mahkemeye başvurarak ilk aşamada yüzde 50 bant daraltma cezası verilmesini talep edecek. Mahkeme kararına rağmen, 30 günlük süre içinde talep karşılanmazsa bu kez de yüzde 90 bant daraltma cezası gelebilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.