Sosyal medya yasası siber zorbalığın önüne geçecek

Sosyal medya yasası siber zorbalığın önüne geçecek

Siber zorbalık tüm dünyada internet kullanıcıları için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Araştırmalar, gençlerin %87’sinin siber zorbalığa maruz kaldığını gösteriyor. 

Avukat Murat Aydar, “Türkiye’de yürürlüğe giren Sosyal Medya Yasası ile IP adresi paylaşma zorunluluğunun getirilmesi, özellikle sosyal medyadan yapılan hakaretler için caydırıcı yaptırımların uygulanmasını ve siber zorbalığın önüne geçilmesini sağlayacak.” ifadelerini kullandı.

av.-murat-aydar.png

Pandemi sürecinde tüm dünyanın internet ve sosyal medya kullanımında yaşanan artışın siber zorbalıkların da önünü açtığını kaydeden Avukat Murat Aydar, "BroadbandSearch tarafından paylaşılan araştırma verilerine göre sosyal medya kullanıcılarının %36,5‘i siber zorbalığa maruz kaldığını belirtirken bu oranın genç kullanıcılarda %87’lere çıktığı görüldü. Kullanıcıların siber zorbalığa en çok maruz kaldığı platformlara bakıldığında ise %42 ile Instagram ilk sırada yer aldı. Onu %37 ile Facebook, %31 ile Snapchat, %12 ile WhatsApp, %10 ile Youtube ve %9 ile Twitter takip etti. Geride bıraktığımız 2020 yılının ekim ayında Türkiye’de yürürlüğe giren Sosyal Medya Yasası ile 1 milyondan fazla kullanıcısı olan sosyal ağ sağlayıcılarına temsilcilik atama zorunluluğu getirilmesi, siber zorbalığın önüne geçmede önemli bir adım olarak değerlendiriliyor." dedi.

Suç içerikli paylaşımların sahipleri artık bulunabileceklerinin farkında 

Suç teşkil eden paylaşımlar yapanların artık IP adresleriyle kolayca tespit edilebileceğini belirten Avukat Murat Aydar, “Geçtiğimiz yıllar en çok müzdarip olduğumuz konu, sosyal medya üzerinden edilen hakaretlerin savcılık aşamasında sosyal medya sitelerinin Türk makamlarıyla hakaret suçu için IP paylaşmaması sebebiyle şüphelileri bulanamaması ve bu sebeple hakaret suçunun cezasız kalmasıydı. Bu noktada sosyal medya sitelerinin Türkiye’ye ofis açmaları ile siber zorbalığın önüne geçileceğini ve yavaş yavaş biteceğini söyleyebiliriz. Çünkü artık insanlar sosyal medya üzerinden hakaret vb suçları içeren yorumlar/içerikler girdiğinde bulunabileceklerini ve cezalandırılabileceklerini bilecekler.” ifadelerini kullandı.  

Yalnızca 1 ayda 200’ü aşkın suç duyurusunda bulunuldu 

Siber zorbalığın anksiyete ve depresyon gibi sorunlara neden olmasının özellikle gençler için ciddi bir tehdit oluşturduğuna da değinen Avukat Murat Aydar, “Kanun kapsamında Instagram ve Facebook’un çatı kuruluşu olan Facebook Inc. ve Tiktok, Türkiye’de ofis açarken daha önce yalnızca çocuğun cinsel istismarı ve kendilerinin kabul ettiği terör suçları hakkında Türk makamlarıyla IP adresi paylaşan sosyal medya siteleri de 2021’den itibaren Türkiye’de suç olarak kabul edilen fiiller için IP paylaşmaya başladı. Dünya genelinde gençlerin %95’inin internet kullandığı ve %85’inin sosyal medya kullancısı olduğu göz önünde bulundurulduğunda bu yaptırımın siber zorbalıkla mücadelede çok önemli bir adım olduğunu söylemek mümkün. Öyle ki geçtiğimiz 1 ay içinde müvekkil içerik üreticilere edilen hakaretlerin hepsini savcılığa şikayet ettik. 1 ay içinde toplam 200’ü aşkın suç duyurusunda bulunduk.” diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.