Sosyal yardımlara indirgenen bir politika, politikasızlıktır

Sosyal yardımlara indirgenen bir politika, politikasızlıktır

Can Radyo'da Nejdet Kubilay ile Doğru Sinyal Programının Konuğu İzmir Romanlar Derneği Başkanı Abdullah Cıstır oldu.

İzmir Romanlar Derneği'nden bahseden Cıstır:"70-80 kişilik bir üyeliğimiz var ama milyonlara dokunuyoruz. Romanlar yüz yıllardır törpülenmiş ve yok sayılmış bir toplum. Bu konuda bizden oy alan, oy çalan disiplinleri de hala uyandıramadığımızın da farkındayım

Cıstır:"Pandemi sürecinden en çok etkinlenen toplumlardanız" dedi ve şöyle devam etti:" Karantinada olan ailelerimiz var. Çok fazla yaymak, dillendirmek istemiyorum. Çünkü Romanlar zaten dışlanmış bir toplum. Korona olmuş bir Roman  insanlar için  bir dışlama nedeni olabilir."

Roman Stratejik Eylem Planı'nın uygulanmadığını dile getiren Cıstır:"Kürt açılımıyla birlikte gündeme gelen bir konu oldu.  Geçtiğimiz yıllarda Roman Stratejik Eylem Planı devreye sokacaklarını açıkladılar.  İnsanlarda toplumda var olma umudu ortaya çıktı. Stratejik eylem planının eyleme geçmemiş hali olarak kaldı. Mahallelerde ne gazeteciye, ne dernek başkanına, ne siyasetçiye güven kaldı. Mahallelere seçime 5 gün kala gelinirse güven olmaz. Romanları çok seviyoruz derken bunu içselleştirmeyip Romanların sorunlarına eğilmezlerse biz buna inanmayız. Sevdiğiniz insana alan açmanız gerekir." şeklinde konuştu.

Nejdet Kubilay'ın "Roman Hakları Merkezine neden karşı çıktınız?" sorusuna cevap veren Cıstır:"Roman hakları diye bir şey yoktur. İnsan hakları diye bir şey vardır. Karşı çıkmadık tabi ki ama bu düşünceyi "insan" merkezine çekmeye çalıştık. Tepecik'e baktığımız zaman eğitime ne kadar uzak kaldığımızı ulaşıma ne kadar uzak kaldığımızı sağlık hizmetlerine ne kadar uzak kaldığımızı görürsünüz zaten. Sadece Tepecik için konuşmuyorum. Romanların tüm sorunları bir insan hakları başlığı altında toplanabilir." dedi.

Nejdet Kubilay'ın "Özcan Purçu iyi temsil sağlayabiliyor mu?" sorusunu yanıtlayan Cıstır:" Romanların sorunları o kadar çok ki. Yanına bir ekip oluşturmadan her şeyi kendi halletmeye çalışınca yetersiz kalıyor. Özcan Purçu her şeyi ben kendim yaparım diyince biz sivil toplum derneklerini bir anlamda buharlaştırmış oldu. Purçu, ilk iki yıl gayet iyi bir ivme kazandı. Ancak daha sonra iyi bir performans sergileyemediğini düşünüyorum. AKP'de de bir Roman vekilimiz var. Cemal Bekle bir iktidar vekili olduğu için Stratejik Eylem Planı'nın uygulanması konusunda daha iyi bir performans beklerdik.  Roman sorunlarına siyaset üstü bakılmalı.  Tabi ki  üç beş seneye yüzyıllık sorunu sıkıştırmamalıyız. Bu konuda haklarını teslim etmek gerekir." diye konuştu.

Romanların her alanda var olması gerektiğini vurgulayan Cıstır:"Sosyal yardıma indirgenen bir politika var. Romanları üretime katmalıyız. Sistemin alan açması gerekiyor. Sosyal yardımlara indirgenen bir politika politikasızlıktır."ifadelerini kullandı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.