Sözde ‘Özde İman’a Karşı Ahilik !

Sözde ‘Özde İman’a Karşı Ahilik !

AK Parti Karabağlar İlçe Başkanı Kazım Erten, Ahilik Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, Ahilik ruhunun Anadolu’da yeniden kurumsallaştırılması durumunda, “’Önce İman’ deyip., sözde bu esası referans alanların şerlerine karşı emin olamayız” dedi.

Ahilik Haftası kapsamında sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan AK Parti Karabağlar İlçe Başkanı Kazım Erten, ahiliğin kardeşlik hukuku olduğunu bireyin toplumun siyasetin olmazsa olmazının güven olduğunu belirtti. İlçe Başkanı Kazım Erten’in ahilik haftası ile ilgili düşüncelerini içeren paylaşımının tam metni şu şekilde yeralıyor:

AHİLİK HAFTASINA DAİR

Ahilik, Kardeşlik Hukukudur. Kardeşliğin ne nolduğunu, Kimlerin Kardeş olduğunu Kur'an bize söylüyor; " Sadece, Mü'minler Kardeştir." diyor. Allah'a İman etmek, Allah ile kendini Eman altına almak gerek şarttır, ancak yeter şart değildir. Yeter şartlardan birisi, "Ya Eyyühelleziine Amenuu/ Ey birbirine İnanan, Güvenen Kimseler" ayetinde ortaya konuyor. Bir toplum nasıl birbirine İman eder? sorusunu "...Amenehum min Havfin/ onların Korku, endişelerini gidererek Güvene erdirdi." ayeti cevaplıyor.

Bireyin İmanı, inancı, İtikadın, Kelamın konusu olmanın çok ötesinde boyutlar içeriyor. Psikolojik olarak bir toplum kendisini Güvence içerisinde hissettiğinde "elleziine Amenuu" oluyor. Sosyolojik olarak, toplum karşılıklı güven, dayanışma ve yardımlaşmayı, birlikteliği, bütünleşmeyi sağladığında "elleziine Amenuu" oluyor. Hukukun Üstünlüğü ve Adalet esası üzere bir Ahid/Mukavele/Sözleşme/Anayasa ile bir Toplum "elleziine Amenuu" oluyor. Toplumu, Düzeni, Ülkeyi savunma yükümlülüğü altına girenler "Amenuu" oluyor. Devlet Düzeni içerisinde bireyin var oluşunu, yaşamasını, barınmasını, ekonomik, sosyal, kültürel, bilimsel, dinsel faaliyetlerini güvence altına alan toplum "elleziine amenuu" oluyor. Bu anlayış ve bilinçle uzmanlık vasfı ile bu işleri kurumsallaştıranlar "Mü'min" oluyor.

Kardeşliğin temeli "İMAN/EMNİYET/TEMİNAT"tır. Kardeşlik, varlığının, diğer insanlar için güvence olmasıdır. 

Anadolu Toprakları, İran Azerbaycanı topraklarından gelmiş, Kırşehir'de ikamet etmiş, Kayseri'de dericilik yapmış, bir süre Denizli’de yaşamış Alim, Sanayici, Teşkilatçı, Girişimci ve daha nice özellikleri bünyesinde barındıran "AHİ EVRAN" ile AHİLİĞİ/KARDEŞLİĞİ müesseseleştirmiştir. 32 farklı teşkilatlanma modeli ile bugün odalar olarak tarif ettiğimiz müesseseler, "Karşılıklı Güven Temelli Kardeşlik" ruhu ile AHİLİK olarak kurumsallaştırmıştır. Kırşehir'i, Kayseri'yi, Denizli'yi ve tüm Anadolu’yu kardeş yapan bu "Güven temelli Kardeşlik"tir. Kardeşliği türküleri ile dillendiren Neşet ERTAŞ'ı da anmalıyız. 

Kardeşliğin kan bağı yakınlığı ötesinde Güven temelli Müesseseleşmiş Dayanışmacı Toplum olduğunu Kur'an bize bildiriyor. Anadolu bu ilkeyi Müesseseleştirerek, Dar el İslam/Barış Yurdu'nu Dar el Eman/Güven Yurduna çeviriyor.

Günümüz Dünyasında Kardeşliği İMAN/GÜVEN referanslı kurumsallaştırarak Hissiyatımızı, İtikadımızı, Fikriyatımızı, İmalatımızı TEMİNAT altına alacak Birey, Toplum ve Kurum Yapısalları ile yeniden İhya etmeliyiz.

Anadolu olarak, AHİLİK Ruhunu yeniden ayağa kaldıramaz ve kurumsallaştıramazsak, "Önce İMAN" deyip, sözde bu esası referans alıp; Emniyet Teşkilatını, Askeri Teşkilatı, Devletin Bürokratik Teşkilatını ele geçirmeye kalkanların, İman yerine Tecessüs, Casusluk, Güvensizlik, İhanet ile Millet ve Devleti Topyekün Güvensizleştiren, Kaosa sürüklemeye kalkanların Şerrlerinden EMİN olamayız!

Tekrar hatırlatalım; "Birbirine güvenenler Kardeştir."

Bireyin, Toplumun, Siyasetin, Ekonominin ,Din'in, Bilimin Olmazsa Olmazı'ı, Gerek ve Yeter Şartı, Varoluşsal dayanığı İMAN/GÜVEN'dir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.