ŞPO'dan 'Zorlu Konak' uyarısı

ŞPO'dan 'Zorlu Konak' uyarısı

İzmir Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Zorlu Holding'in Pasaport'ta yapmak istediği gökdelene ilişkin bir açıklama yaparak yerel yönetimleri görevlerini yerine getirmeye davet etti.

ASYA YAŞARİKİZ / MEDYA EGE - İzmir ŞPO tarafından Zorlu Holding’in Pasaport semtinin göbeğine dikeceği 42 katlı 142 konut ve 13 işyerini öngören Zorlu Konak Projesi ile ilgili bir açıklama yapıldı.

Açıklamada ŞPO tarafından açılan dava sonrası gökdelenin imar planlarının iptal edildiği ve bilirkişi heyetince de gökdelen ruhsatının hukuka aykırı olduğu "İzmir 2. İdare Mahkemesinin 13.07.2023 tarihli kararı ile imar planı iptal edilmiştir. Mahkeme kararında ruhsata dönük bir içerik değerlendirmesi yapılmamış, ancak bilirkişi heyetince ruhsatın hukuka aykırı olduğu belirtilmiştir" cümleleri ile hatırlatıldı.

sehir-plancilari-ndan-zorlu-aciklamasi-insaat-gizlenmek-isteniyor-202311031022.jpg

Açıklamada, İzmir ve Konak Belediyelerinden ruhsatı iptal edilen gökdelen için gerekli önlemlerin alınmasının talep edildiği ancak söz konusu belediyelerin bu talepten kaçındığına şu sözlerle dikkat çekildi; "Gerek İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin gerekse Konak Belediyesi'nin tarafımıza ilettikleri cevap yazılarında, yetki ve görev alanındaki bir konuda sorumluluk almaktan kaçındıkları görülmüştür. Oysa 2019 yılında hem İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı hem de Konak Belediyesi Başkanı ruhsatın iptal edileceği, kente hançer saplanmasına izin verilmeyeceği yönünde açıklama yapmış, bu açıklamalar ilgili belediyelerin resmi web sitelerinden kamuoyuna deklare edilmiştir."

Öte yandan gökdelenin yapılacağı alanda son günlerde inşaat sahası bariyerlerinin yüksekliklerinin arttığına dikkat çekilen açıklamada " Bilindiği gibi, planı iptal edilen bölgelerde yerel yönetimler tarafından hızla yerinde tespit yapılması ve inşaatların durdurulması gerekmektedir. Bu görev bugüne kadar yerine getirilmediği gibi Zorlu Gökdeleni yapılması düşünülen alanda, son günlerde inşaat sahası bariyerlerinin yüksekliklerinin arttırıldığı gözlemlenmektedir. bariyerlerin yükseltilmesindeki amacın, alanda devam ettirilmek istenen inşaat çalışmalarını gizlemek olabileceği yönünde bir değerlendirmeyle Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi bu olası usulsüz işlem konusunda ilgilileri uyarma ihtiyacı hissetmiştir" cümlelerine yer verildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi'nin vakit kaybetmeksizin yerinde tespit gerçekleştirmesi, kamuoyuna sağlıklı ve doğru bir açıklamada bulunulması talep edilen açıklama "Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi olarak yapılması gereken işlemlerin takipçisi olacağımızı alanda hukuka aykırı bir işlem yapıldığının tespit edilmesi durumunda yasal yollara başvuracak olduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyururuz" cümleleri ile son buldu.

ZORLU KONAK

Zorlu Gökdeleni, TMMOB'un Kent Suçları Haritasında yer alan bir kent suçu olarak kabul ediliyor. Zorlu Konak, Pasaport’ta bulunan Passtel AVM ve eski tütün depolarının yer aldığı 3 bin 532 metrekarelik alana inşa edilecek Zorlu Konak, 146 metre yükseklikte ve 42 kattan oluşacak. Gökdelenin ilk yedi katı ticari alan ve otopark 8 ve üzeri katlar da konut ve işyeri olarak belirlendi. Gökdelende toplanda 142 konut ve 13 işyeri yapılacak. Gökdelenle birlikte kentin Körfez silüeti etkilenecek. 250 metrelik gökdelen bu açıdan Kadifekale’nin 186 metrelik rakımını geçecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.