Spotify kazandı, AB'den Apple’a soruşturma!

Spotify kazandı, AB'den Apple’a soruşturma!

Apple’ın uygulama içi aboneliklerden aldığı yüzde 30 gelir payı sebebi ile Spotify, firmanın kendi uygulamalarına haksız avantaj sağladığı şikayetinde bulundu. Avrupa Birliği Spotify’ın şikayeti üzerine Apple hakkında inceleme başlatıyor.

İsveç merkezli online müzik akış servisi Spotify, Apple'ın kendi müzik uygulamasını daha güçlü bir hale getirmek için rakip uygulamalardan %30 komisyon ücreti kestiği gerekçesiyle Avrupa Birliği'ne şikayette bulundu. Bunun üzerine Avrupa Birliği Apple hakkında inceleme başlatıyor.

Bilindiği üzere Apple’ın özellikle uygulama mağazasında kendi uygulamalarını koruyan haksız rekabet davranışına dayalı iddialar sıkça haberlere konu oluyor. Bu iddiaların bazıları mahkeme koridorlarında da kendisine yer bulmuştu. Konu ile ilgili son şikayet ise geçtiğimiz Mart ayında  Spotify'den gelmişti.  Spotify konu ile ilgili Avrupa Rekabet Komisyonu’na başvuruda bulunmuştu. Avrupa Birliği ise resmi soruşturmayı başlatmadan önce müşterileri ve diğer rakipleri dinleme kararı almıştı. Apple'ın kendi müzik uygulamasını daha güçlü bir hale getirmek için rakip uygulamalardan %30 komisyon ücreti kestiğini iddia eden Spotify’ın bu şikayeti üzerine Avrupa Birliğinin Apple hakkında birkaç hafta içinde resmi inceleme başlatacağı gelen bilgiler arasında.

Spotify hali hazırda 100 milyon ücretli aboneye sahip. Apple Music ise yaklaşık 56 milyonücretli aboneye sahip. Bununla birlikte ABD’de Apple Music liderliği eline geçirdiğinin bilgsini de ayrıca siz değerli okuyucularımız ile paylaşalım.

Spotify diğer müzik uygulamalarının da aynı konudan şikayetçi olduğunu ancak korktukları için herhangi bir hukuki girişimde bulunmadıklarını iddia ediyor. Komisyon genelde bu tür davaları yıllık toplam gelirin %10 oranında tazminat cezası ile değerlendiriyor. Bu da Apple'ın toplamda 26 milyar dolara varan tarihi bir tazminat cezası ile karşılaşabileceğini gösteriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.