“Srebrenisa canavarı Mladiç gerçek cezasını çekecek mi?”

“Srebrenisa canavarı Mladiç gerçek cezasını çekecek mi?”

Laheydeki mahkeme Srebrenisa’da 8372 Boşnak Müslümanın şehit edilmesiyle sonuçlanan soykırım’ın baş kasabı olan Sırp General Ratko Mladiç’i suçlu buldu ve müebbet hapisle cezalandırdı.

AK Parti 24.Dönem İzmir milletvekili ve Balkan Stratejik araştırmalar Merkezi (BASAM) Başkanı Rifat Sait:   

Bilindiği gibi uzun süredir devam eden yargılama sonunda Lahey’deki Birleşmiş Milletler eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, Bosna Savaşı sırasında Srebrenitsa'da soykırım yapıldığına hükmetti ve Srebrenisa’da 8372 Boşnak Müslümanın şehit edilmesiyle sonuçlanan soykırım’ın baş kasabı olan Sırp General Ratko Mladiç’i suçlu buldu ve müebbet hapisle cezalandırdı. 
 

Lahey’deki intiharlar araştırılmalı
 

Bu gelişme üzerine AK Parti 24.Dönem İzmir milletvekili ve Balkan Stratejik araştırmalar Merkezi (BASAM) Başkanı Rifat Sait, çok önemli açıklamalarda bulundu. Sait, Lahey’de daha önce benzer suçlarla yargılanan üç insanlık ve savaş suçlusu Sırp kasabının ilginç bir şekilde ya intihar ettiğini ya da hücrelerinde ölü bulunduklarını hatırlatarak benzer bir intihar olayının yaşanabileceğine dikkat çekti. Daha da önemlisi, Sait’in iddiasına göre tüm bunlar sözde intihar ve düzmece bir tiyatro olabilir, bu ölümler şüphelidir ve mutlaka araştırılmalıdır. 


İntiharlar tesadüf mü?


Sait, Eski Yugoslavya’da savaş suçu işlediği gerekçesiyle yargılanan ve 13 yıl hapis cezasına mahkum edilen eski Sırp lider Milan Babiç, tutuklu bulunduğu Lahey’deki Scheveningen cezaevindeki hücresinde ölü bulunmuştu.  Babiç’in intihar ettiği duyurulmuştu.  Hırvatistan'daki Sırpların lideri olan Milan Babiç, 2004 yılında BM mahkemesi tarafından mahkûm edilmişti. Cezasını çekmeden sözüm ona intihar etti. Aynı şekilde Hırvatistan'daki bir başka Sırp lider Slavko Dokmanoviç de 1998'de intihar etmişti.

 

Çok daha önemlisi Hırvatistan, Bosna ve Kosova'da işlenen savaş suçları nedeniyle yargılanan Eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç, Lahey'deki hücresinde ölü bulunmuştu. Zamanın Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy, Miloşeviç'in eceliyle öldüğünü söylemişti.  Lahey’de peş peşe gelen Sırp katillerin intihar ve şüpheli ölümlerine dikkat çeken Sait, şimdi sırada Ratko Mladiç var. Laheydeki mahkeme bu Sırp caniyi ölüm boyu hapse mahkûm etti. Acaba Mladiç cezasını çekecek mi yoksa o da diğerleri gibi intihar mı edecek? Sait, içinde Boşnak müdahillerin de olacağı bir denetim grubunun bu olayı takip etmesi gerekir, eğer herhangi bir intihar olayı duyurulursa, cesedin DNA’larının Mladiç’e ait olup olmadığı mutlaka araştırılmalı, Hollandalılardan her şey beklenebilir, dedi. 


 

Sait: “Hollanda kenti Lahey’de asıl Hollandalı askerler yargılanmalı”
 

Rifat Sait, Lahey’de Srebrenisa insanlık suçu ve soy kırım davası için yargılanması ve ceza alması gereken esas Hollanda askerleridir, zira oradaki Boşnakların elinden silahlarını alıp, Birleşmiş Milletler koruması ve güvencesi içinde oldukları halde sorumlu olan Hollanda askerleri görevlerine ihanet edip Boşnakları Sırpların cellatların kanlı ellerine teslim ettiler, dedi. Bugün ne acıdır ki; bu dava Hollanda’nın Lahey kentinde görülüyor diyen Sait,  Laheyde Hollandalı askerler de yargılanmalıydı, dedi. 
Sait’ten ilginç bir iddia:
 

“O tarihte Türkiye’nin başında Erdoğan olsaydı Srebrenisa belki yaşanmazdı”
 

AK Parti 24.Dönem İzmir milletvekili ve Balkan Stratejik araştırmalar Merkezi (BASAM) Başkanı Rifat Sait, ilginç bir tespitte bulunarak, Türkiye, o yıllarda bugünkü gibi güçlü olsaydı ve daha da önemlisi o zaman Recep Tayyip Erdoğan gibi bir lider olsaydı, Srebrenisa katliamı Allahualem belki de yaşanmayacaktı, zira bugünkü Türkiye böyle bir şeye asla müsaade etmezdi, dedi 
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.