Stajyer Çalıştırana Ayda 260 Lira Destek Geliyor

Stajyer Çalıştırana Ayda 260 Lira Destek Geliyor

Stajyer öğrenci çalıştıran kurumlara devlet öğrenci başına 260 liraya varan destek ödemesi yapacak.

Geçtiğimiz günlerde meclise sunulan torba yasada yer alan bünyesinde stajyer öğrenci çalıştıran kurumlara devlet her öğrenci için 130 lira ile 260 lira arasında destek sunacak. Tasarının haziran öncesine kadar yasalaştırılması bekleniyor.

Meslek ve teknik okullarda okuyan öğrencilerin kurum ve şirketler yapacağı stajlarda devlet stajyer öğrenci çalıştıran kurumlara 130 ile 260 lira arasında destek sunmaya başlayacak. Staja ilişkin yasaların yeniden düzenlenmesini öngören tasarı, 2016-2017 döneminde işlerliğe konulacak ancak haziran öncesi tasarı yasalaşırsa, öğrencilerin yaz stajlarına yetişmiş olacak.

Stajyer öğrencilerin maaşları çalışan sayısı 20 kişiden az olan kurumlarda 195 lira, 20 kişiden fazla çalışanı olan kurumlarda 390 lira tutuluyordu. Tasarının meclisten geçmesi halinde bu eşitsizlik ortadan kaldırılarak tüm stajyer maaşları 390 lira olacak.  Yasa tasarısı staj zorunluluğu olan 2 milyon 760 bin lise ve üniversite öğrencisi hakkında düzenlemeleri içeriyor.

Öte yandan yapılan düzenlemeyle beraber, öğrencileri bulmakta zorlandığı staj yeri devlet tarafından sağlanan destek sayesinde kolaylaşmış olacak. Sanayi ve hizmet sektörünün ihtiyaç duyduğu iş gücünü karşılamak için, Ulusal İstihdam Strateji Belgesi'nde yer alan eğitim ve istihdam arasındaki bağı güçlendirmek amaçlı düşünülen planlar da torba yasayla hayata geçecek. Tasarıda yer alan, meslek ve teknik liseli öğrencilerinin okulda eğitim aldıkları sırada, mesleklerini de yaparak öğrenebilmeleri için bir nevi çıraklık anlamı taşıyabilecek staj uygulamaları getirilecek. Çıraklık eğitimi orta öğretim kurumlarında zorunlu hale gelecek.

Hali hazırda var olan kanunun içeriğine göre personel sayısı 10 ve üzerinde olan işletmeler, çalışan sayısının yüzde 5'inden az olmamak üzere meslek ve teknik okullarında eğitim alan öğrencilere beceri eğitimi yaptırmaları gerekiyor.

Staj yaptırmak da beceri eğitimi sayılacak

Yeni kanun tasarısında ise staj kelimesi 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda ilk defa yer almış olacak. Tasarı yasalaştığında 10 veya üstü çalışana sahip kurumlarda yüzde 5 geçerliliği, staj yapan öğrencileri de kapsayacak. Çalışan sayısı 10 altında olan işletmeler de tasarı kanunlaşırsa, isteğe bağlı olarak stajyer öğrenci çalıştırabilecek ve beceri eğitimi yapabilecek. Staj yaptırma ve beceri eğitimi zorunluluğu olan işletmeler her yıl şubat ayında İŞKUR tarafından gereken makamlara bildirilecek. Bu makamlar ise İl Milli Eğitim Müdürlükleri ve Yükseköğretim Kurumları.

Zorunlu staj yapan öğrencilere 3308 sayılı yasa gereği, maaş ödeme zorunluluğu da bulunuyor. Ücretin belirlenmesinde ise kurumun çalışan sayısı etkili durumda. Çalışan sayısı 20 kişiden yüksek olan kurumlar, asgari ücretin yüzde 30'u, 20 kişiden az olan kurumlar ise en az yüzde 15'ini ödemek zorunda.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.