STK'lardan ortak yürüyüş

STK'lardan ortak yürüyüş

İzmir'de faaliyet yürüten Sivil Toplum Kuruluşları tarafından Dünya Dağlar Günü Farkındalığı sebebiyle ortak bir farkındalık yürüyüşü düzenleniyor.

Dünya Dağlar Günü Farkındalığı için, İzmir'de faaliyet yürüten Sivil Toplum Kuruluşları (STK) 10 Aralık Pazar günü Balçova Behzat Tepesi rotasında bir doğa yürüyüşü düzenliyor.

yururken-arkadan.jpg

Etkinliği organize eden İZ-AFED (İzmir Afet Bilinci, Çevre ve İklim Farkındalığı Derneği Başkanı ve aynı zamanda ÇEDAK (Çevre ve Doğa Aktivite Kulübü) Başkan Yardımcısı olan Servet Ertaş; etkinlik hakkında şu bilgileri verdi.

"Bizler İzmir Kent Konseyi bünyesinde Afetler Çalışma Grubu'nu oluşturan çevre, doğa, iklim, afetler, afet bilinci, dağlık alanlar, arama kurtarma, acil yardım vb. gibi konularda faaliyet yürüten STK'lar olarak; Dünya Dağlar Günü Farkındalığı için bu yürüyüşü organize ettik. Dağlık alanların önemine vurgu yapacağımız salon etkinliğimiz ise bir gün sonra 11 Aralık Pazartesi günü bilim insanlarının katılımıyla yapılacak. Pazar günkü yürüyüşümüzde ortalama 4-5 Km'lik kısa ve kolay bir parkurda, muhteşem manzaraların keyfini çıkararak, rehber eşliğinde keyifli bir yürüyüş yapmayı planlıyoruz. 10 Aralık 2023 Pazar günü, Balçova Termal Otel Önünde, 10.00-10.30 arasında toplanarak, saat 10.30'da hareket edilecek. Yaklaşık 1 - 1,5 saatlik kısa bir yürüyüşten sonra mola vererek, doğal güzelliklerin keyfini çıkarıp, saat 15.00 gibi dönüşe geçeceğiz. Bol oksijenli temiz havada doğada olmanın tadını çıkaracak; dağ, doğa, baraj ve deniz manzarasının doyumsuz güzelliklerini fotoğraflayacağız. Başından sonuna keyifli geçmesini planladığımız bu kolay parkurda yürüyüş etkinliğimizi, saat:16.00 civarında başladığımız noktada tamamlamayı planlıyoruz. Bu tür etkinlikleri zaman zaman düzenleyerek, çevrenin korunması bilinci, iklim değişikliği farkındalığı, doğal dengenin korunması, ekolojik yaşamın önemi gibi konulara toplumsal farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz.

Ekim ayında Klaros - Ahmetbeyli güzergahında düzenlediğimiz doğa yürüyüşümüzü, Ahmetbeyli sahilinde farkındalık amaçlı mıntıka temizliğiyle tamamlamıştık. Tüm doğa severleri 10 Aralık yürüyüşümüze bekleriz" dedi.

11 Aralık Dünya Dağlar Günü ile ilgili açıklama yapan DEÜ Afet Yönetimi Bölüm Başkanlığı kurucusu ve Dağlık Alanların Yönetişimi ve Sürdürülebilirliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Zerrin Toprak Karaman ise şöyle dedi;

"Dağlar, Dünya kara yüzeyinin yüzde 27'sini kaplamaktadır. Dünyadaki 34 biyolojik çeşitlilik öne çıkan alanlardan 25'ine ev sahipliği yapmakta ve insanlığın yarısı için önemli su kaynakları olarak hizmet etmektedir. Ancak iklim değişikliğinden ve sürdürülememesi gereken bazı insan faaliyetlerinden kaynaklanan artan riskler dağları, insanları ve toplamda gezegeni tehdit etmektedir. Dağlık alanlarda, doğal kaynakların sürdürülebilirliği ile bağlantılı görülen, beşeri ve toplumsal sermayenin gelişimini sağlamada, kamu yönetimlerinin hassasiyet göstermelerini teşvik amacıyla da, Birleşmiş Milletler Teşkilatı 2003 yılını resmi olarak “Uluslararası Dağlar Yılı” olarak ilan etmiştir. Bu şekilde dağlık alanların önemine dünyanın ilgisi çekilmiştir. Bütün iklimsel ve yönetsel zorlukların bilincinde olarak, 2023 Uluslararası Dağ Günü, farkındalığını artırmayı ve dayanıklılığı artıran, kırılganlığı azaltan ve dağ ekosistemleri ile toplulukların mevcut ve gelecekteki zorluklara uyum sağlamasını sağlayan doğa temelli çözümleri, en iyi uygulamaları ve yatırımları teşvik etmek için kolektif çabaları cesaretlendirmeyi amaçlayan farkındalık toplantıları yapıyoruz."

Etkinliğe İzKK, İZ-AFED, ÇEDAK, KEAK, HİASD, DAĞCI AKD, DAYSD katılımcı olacak olup, etkinliğe ayrıca bireysel katılımın da çok olacağı bekleniyor.

10-aralik2.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.