Suçlamaların ardından App Store yenilendi

Suçlamaların ardından App Store yenilendi

Apple, Yüksek Mahkeme’nin verdiği kararın ardından, uygulama mağazası kurallarını ve geliştirici programını açıklayan uzun bir yazı yayınladı. Bununla birlikte, suçlamaların ardından Apple App Store tasarımını yeniledi!

Yüksek Mahkeme, 13 Mayıs‘ta, iOS uygulamalarının App Store dağılımında tekelini korumak ve fiyatlardan yüzde 30 komisyon alabilmek için şirketin kendi geliştirdiği uygulamaları ön plana çıkarması konusundaki davada Apple aleyhine karar verdi.

Davayı hatırlamak gerekirse şirket, App Store’da yayınlanan uygulamaların görüntülenme dağılımlarını haksız bir şekilde değiştirdiğine dair suçlandı. Yani Spotify yerine Apple Music daha fazla kullanıcıların karşısına çıkıyordu. Veya daha kolay bulunabilir konumlandırılıyordu.

Dava hakkında kararın açıklanmasından sonra, şirket sözcüsü “App Store’un herhangi bir metrik tarafından tekel olmadığını ve geliştiricilerin uygulamaları için ücretlendirmek istedikleri fiyatı belirleyebildiklerini vurgulamak isterim. Bu konuda şirket hiçbir role sahip değil.” dedi.

Açıklamalarda mağazadaki uygulamaların yüzde 84 oranla ücretsiz olduğunu da vurguladı. Şirket, geliştiricilerin ücretlendirilmiş uygulamalardan veya ücretsiz olanlar içindeki uygulama içi satın alımlardan ve aboneliklerden yalnızca yüzde 30’luk bir kazanç elde ettiklerini belirten fiyatlandırma katmanlarının ayrıntılarını da paylaştı.

Ayrıca şirket yeni tasarımla, Apple Music ve Maps uygulamalarının rakibi olan Spotify ve Waze gibi diğer uygulamaları da eşit bir dağılımla listeledi. Yargıtay, mahkemenin Apple’ın tekrar kurallara uymamasına karşın yenilenebileceğini vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.