Suçunu İtiraf Edene 'Seri Yargılama' İndirimi

Suçunu İtiraf Edene 'Seri Yargılama' İndirimi

Mahkemelerde yığılan dosya sayısını hafifletmek için Adalet Bakanlığı ABD ve AB'nin bazı ülkelerinde uygulanan yargı sistemlerini inceliyor.

Her yıl haberleştirilen mahkemelerden yığılan dosyalar konusu hükümetin gündemine girdi. Hükümet bazı ülkelerdeki yargı sistemini incelemeye alarak seri yargılama yolunu arıyor. Adalet Bakanlığı tarafından üzerinde çalışılan sistemde bazı AB ülkeleri ve ABD'nin yargı sisteminden yararlanılması planlanıyor.

Adalet Bakanlığı tarafından yargı hızının yükseltilmesi için yeni bir sistem üzerinde çalışıyor. Uygulamaya göre seri yargılama adı verilen sistemde suçunu itiraf eden sanıklar tek celse ile indirim alarak yargılanacaklar. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği'ne dahil bir kaç ülkede uygulama konulmuş olan bu sistemde, savcılara verilen yetki ile beraber sanık suçunu itiraf ederse indirim almasını sağlıyor. Tek celsede görülen davalar sayesinde yargı hızının arttırılması bekleniyor.

Seri yargılama sisteminde hızlı yargı hedeflenirken tecavüz, çocuk istismarı, terör ve ağır ceza olarak görülen suçlarda indirim söz konusu olmayacak. Özellikle Fransa'daki seri yargılama sisteminin masaya yatırılmasıyla, Fransa'dakinden daha farklı bir sistemin ortaya konulması öngörülüyor. Ceza indiriminin ise Fransa'daki gibi üçte bir oranında olacağı bekleniyor.

medyaege-mahkeme

Sistemin Türkiye'de uygulanmaya konulmasıyla beraber, seri yargılamaya dahil edilen suçlarda sanık suçunu itiraf ettiği takdirde belirli bir indirim alacakken savcı hakime söz konusu dosyayı gönderecek, hakim ise bu dosyayı ret etme veya kabul etme gibi bir yetkiye sahip olacak. Hakimin dosyayı kabul etmesi halinde indirimle birlikte bir hafta içerisinde ceza verilecek ve mahkeme dosyayı kapatacak.

Hakimin dosyayı kabul etmemesi durumunda, dosya normal yargılanma sürecindeki gibi baştan ele alınacak, şüphelinin suçu kabul ettiğine dair ifadesi dosyadan çıkarılacak. Özellikle iki veya daha fazla suç işleyenler, suçu meslek edinmiş olan kişiler hızlı yargılamadan yararlanamayacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.