SUDÜŞEN ŞELALESİ

SUDÜŞEN ŞELALESİ

Suat Bıçak yazdı...

Başta Karadeniz bölgesi olmak üzere ülkemizin coğrafi bölgelerinde onlarca şelale var. Kendimi bildim bileli şelaleler benim ilham kaynağım olmuştur. Su yukarıdan kendini boşluğa bıraktığında bende bulutlardan aşağıya doğru süzülüyor gibi hissediyorum. Farklı bir dünyada farklı bir doğa olayı izliyormuş gibi.

 

Çünkü şelaleler belli bir dere yatağının bir yerde kesilip farklı bir düzleme geçmesiyle oluşuyor. Bu doğa harikası nerede nasıl olursa olsun benim favori mekanlarımdır. Ancak şelalelerin olduğu yerlerde suya girmek isteyenlere bir uyarım var. Su değişik dönemlerde farklı yerlerden düştüğü için suyun aktığı yerde irili ufaklı dev kazanları oluşabilir. Yani derinlik sandığınızdan fazla olabilir.Birçok kez bunu  tecrübe etmek zorunda kaldım.  Suya girerken kontrolü elden bırakmayın  ve etrafınızdaki uyarı levhalarını dikkate alın.

img_7343.jpg

Sudüşen Şelalesi Yalova Merkeze 15 km.uzaklıkta Termal Belediyesi’nde bulunan bir şelale. Yeri gelmişken biraz Termal Belediyesi ve Yalova’daki termallerden bahsetmeden geçmemek gerekiyor. Kışın açık havuzları muhteşem. Dışarıda eksi dereceler varken, siz bir o kadar sıcak havuzlarda doğanın keyfini çıkarabilirsiniz. Çok farklı bir tecrübe. Sadece havuzlar değil bir çok tesiste eskiden kalma tarihi hamamlarda mevcut. Birkaçı cumhuriyet yıllarından kalma. İnsan kendini su içinde bir müzede buluyor.Eski tip saunalar çok enteresan bir düzeneğe sahip. Bu arada ailenizle özel olarak girebileceğiniz aile havuzları da çok rağbet görüyor.Bölgenin İstanbul’a yakın olması ayrı bir avantaj. Hem Avrupa tarafından hem de Anadolu yakasından ulaşım bir hayli kolay. Küçük bir araştırma ile size en uygun güzergahı bulabilirsiniz.

img_7314.jpg

Yalova Termal Belediyesi’nden sonra yaklaşık 5-6 km asfalt  yol devam ediyor. Sürekli yukarıya doğru çıkıyorsunuz. Eğer navigasyon ile giderseniz şelalenin olduğu noktaya geldiğinizde boşuna etrafınıza bakmayın şelaleyi göremezsiniz. Çünkü navigasyonun sizi getirdiği noktadan yaklaşık 4 km. daha ileriye gideceksiniz. Stabilize yol üzerinde birkaç tabela var. Onlara rastlayana kadar gözünüzü yoldan ayırmayın. Şelaleye vardığınız zaman da aracı yukarıda bırakmanızı tavsiye ederim. Şelale gitmek için yolun aşağı kısmına inmeniz gerekiyor.Rampa aşağıya doğru indiğinizde aracı döndürmenin biraz zor olabilir. Tabi ben bunu yaşayarak tecrübe ettim. 

Sudüşen Şelalesi’nde bulunan tesiste yaz kış hizmet veriliyor. Yazın şelalenin ferahlatıcı serinliği, kışın ise manzaraya karşı içebileceğini sıcak bir çay mutlaka vardır. Eğer fotoğraf merakınız varsa burada bir çok müthiş kareniz olabilir. Artık bu tür yerler düğün fotoğrafçıları içinde uğrak mekanlar haline geldi. Gezginler ve meraklıları için şunu söylemeliyim, 15 metre yükseklikten oluşan ve çok fazla tehlike arz etmeyen bir görüntüye sahip. İstediğiniz fotoğrafı çekebilir yada farklı videolar oluşturabilirsiniz. Meraklılara için videosun youtube kanalıma yükledim. Merak edenler bakıp inceleyebilirler. (YouTube //Aryana Sokak Gezi Yorum). 

img_7380.jpg

Mutluluklar şelaleler gibi üzerinize aksın…

Çok Gezin,Çok Okuyun ve Çok Sorun
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.