Sungurbey Camisi ortada kaldı!

Sungurbey Camisi ortada kaldı!

CHP'li Gürer, Niğde ilinde Merkez İlçede yer alan İlhanlılar döneminde yapılmış olan ve iki yıldır restorasyon  için ibadete kapatılan caminin restorasyonunda oluşan gecikmenin nedenini Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a sordu.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Niğde merkezdeki Sungurbey Camisiyle ilgili soruyu yanıtlayan Bakan Mehmet Nuri Ersoy, “Restorasyon İşi yüzde 25”i tamamlanmışken Koranavirüs (Covıd-19) dolayısıyla yüklenicinin sözleşme tasfiye talebi uygun görülmüş geri kalan kısmı yeniden ihale edilmiş ve yer teslimi yapılarak iş devam etmektedir” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer “ Niğde’de vakıf eserleri onarıma alındıktan sonra ne yazık ki süresi içinde bu işler bitmiyor. Yapılan restorasyonlar uzadıkça uzuyor. Aslına uygun yapılması gerekirken bu bağlamda da dikkatli bir çalışma yapılmıyor. Sungurbey cami ibadete açıktı. Cami M 1335  yılında  İlhanlı  Ebru-Sait döneminde Niğde Emiri  Seyfettin Sungurbey tarafından yaptırılmıştır. 18 yy geçirdiği yangın ile kubbe ve minareleri göçen cami ciddi bir onarımla  çatılı ve tek minareli onarılmıştır. İki ana taç kapısı  ile girilen cami kapı portallarında hayvan , çiçek ve geometrik  şekiller  ile bezelidir. Özellikle doğu portalında  geometrik motiflerle bezenen  ve dıştan kıvrık dallar arasında çeşitli hayvan  başları ve hayvan motifleri dikkate değerdir. Stilize oğlak, at, panter, ejder, boğa, kuş, maymun, balık, köpek, çift başlı yılan, keklik, aslan, koyun, fil  gibi  figürler kuzey panoda 37, güney panoda  42 ayrı figür olarak yer almaktadır. Cami duvarlarında ilginç fermanlar ve kitabeler yer almaktadır. Pencerelerinde de çokgen yıldızlar ile kapı üstünde çift başlı Kartal’da dikkate değerdir. Cami mihrabı ve sütunlarından duvar içlerinde yer alanları ile muhteşem bir anıt eserdir. Cami bir an önce aslına uygun onarımı sağlanmalıdır” diye konuştu.

fotograf-(1)-006.jpeg

BİR AN ÖNCE ÇALIŞMALAR TAMAMLANMALI

Gürer, “Bakan, müteahhit işi bıraktığı yeniden ihale edilip işin devam ettiği söylüyor, görünen o ki zamanında restorasyon bitmeyecek. Cami aslına uygun bir şekilde bir an önce onarılmalıdır. Niğde’de çok sayıda vakıf eserin de ya onarımı yapılmadı, ya da çalışmalar başladı ama bitirilemedi. Cami  18. yy yıkılan iki minareden biri onarım sonrası yapılmış diğeri temeli olsa da yapılmamıştı Bu sefer cami tekrar çifte minareli olarak onarılmalı ve hayvan, bitki motifleri korunmalıdır. Caminin diğer onarımlarda da yaşandığı gibi yine aksaklıklar oldu.  Bir an önce onarım yapılmalıdır. Takipçisi olacağız “ dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.