Süpersonik hava yolculuğu bir anda patlayabilir!

Süpersonik hava yolculuğu bir anda patlayabilir!

Şangay'dan Los Angeles'a yaklaşık beş, Tokyo'dan San Francisco'ya 5.5, Sydney'den Los Angeles'a 6.75 saatte gidilebilecek. Bir sonraki süpersonik uçuş dalgası Amerika ve Asya'daki destinasyonlar arasında seyahat etmeyi çok kolaylaştırabilir.

Concorde'un 2003'te emekli olmasının ardından süpersonik seyahatlere olan ilgi durmuştu. Ancak son yıllarda, süpersonik uçaklar ve yeni yatırımlar gündeme gelmeye başladı. 

En büyük oyuncular arasında yer alan Virgin Atlantic Havayolları, ana yatırımcıları ile stratejik ortaklardan Boom Technology için 85 milyon dolarlık bir fon aldı. 

Denver merkezli projeyeye destek almak için Boom Technology Asya'ya yayıldı.  Aralık ayında, Japonya Havayolları'nın, 2023 için ilk kez düzenlenen 55 kişilik uçakların 20'sini ön sipariş vermek için 10 milyon dolar yatırdığı bildiriliyor.

Asya'nın en büyük seyahat hizmetleri sağlayıcısı Ctrip de 300 milyon kayıtlı kullanıcısıyle Boom'un Çin'deki ilk stratejik ortağı oldu.

Ctrip'in ticari baş sorumlusu Victor Tseng, "Çin, süpersonik hava yolculuğu için en büyük pazarlardan biri olmayı vaat ediyor. Hava yolculuğu talebi inanılmaz derecede güçlü. Çin şimdi deneyimlere para harcamakla ilgileniyor. Seyahat, mutluluk arayanlar için önemli bir form haline geldi."

Boom'un planının ilk aşaması, önümüzdeki yıl başlatılabilir.  Şirket, iki kişilik gösteri uçağı olan XB-1'i 2019'da konseptin kanıtı olarak uçurma planlarını kamuoyuna duyurdu. Bu sayede Şanghay'dan Los Angeles'a tipik 12 saatlik uçuş yaklaşık beş ila altı saate düşebilir. Bu, Asya'daki ya da dünyanın diğer tarafındaki gezginlerin dünyayı dolaşmasını çok daha kolaylaştırabilir. 

Boom, süpersonik ilk uçakların iki tek sıraya bölünmüş 55 koltuğa sahip olmasını planlıyor. Concorde, 92 ila 128 yolcu alıyordu. Bu uçaklarla New York'tan Londra'ya gidiş-dönüş uçuşları yolcu başına yaklaşık 5 bin dolara mal olacak. Concorde'un New York-Londra arası gidiş-dönüş ücreti yaklaşık 11.000-13.000 dolar arasında.

Boom Technology'nin kurucusu ve CEO'su Blake Scholl, "Concorde'un tasarımcıları uygun fiyatlı süpersonik seyahat için teknolojiye sahip değildi, ama şimdi yapıyoruz” dedi.

Uçağın koltukları geniş olacak, ancak tamamen uzanmayacak. Her biri, 60.000 feet'ten Dünya'nın eğriliğini görmek için büyük boyutlu pencerelerin yanı sıra kolay saklama için bir altlıklı dolap sağlayacak.

O'Neill ve Havacılık Uzmanları Derneği kıdemli başkan yardımcısı, havacılık analisti Safety Board (NTSB) Genel Müdürü Peter Goelz yaptığı açıklamada, "Süpersonik seyahat fikri büyük bir cazibeye sahip bulunuyor. Ancak süpersonik uçaklarda patlama sesininin ortadan kalkması olan, Concorde'a olduğu kadar yıkıcı olacağından emin değilim" dedi. 
Kaynak: Milliyet

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.