Sürekli, 'Büyükşehir konut yapımında elini taşın altına koysun'

Sürekli, 'Büyükşehir konut yapımında elini taşın altına koysun'

AK Partili Sürekli, İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan ve proje alanı içi mağdurlarıyla, il başkanlığında bir araya geldi.

AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, “Önemli bir görüşme gerçekleştirdik. Sayın Çevre Bakanımız Murat Kurum, son İzmir ziyaretinde yapılan görüşmeleri değerlendirdik. Çok teşekkür ediyorum dernek başkanımıza, temsilcilerimize, hakikaten depremin başından beri İzmir İzmirli duruşu sergiledi. Genel, yerel, vatandaşlar, depremzedeler olarak bir duruş sergiledik. Sorunları çözüyoruz, önemli kazanımlar elde ettik. Daha iyisinin olması için çalışıyoruz. Sayın Bakanımız geldikten sonra varılan mutabakatları izah etmek istiyoruz. Proje alanı ve dışı farklı talepler var, sorunlar vardı. Bunlardan en önemlisi proje alanında farklı kredi vadesi ve faizleri uygulanmasıydı. Bu konuda mutabakat oldu. Proje alanında tek vade olarak 1 yıl ödemesiz, 19 yıl, toplam 20 yıl, faiz oranı da yüzde 10 gibi bir rakamla mutabakata varıldı. Detaylar üzerinde çalışılıyor. Diğer husus maliyetlerin düşürülmesi açısından proje alanı ve dışında depremden etkilenen orta ve az hasarlı 79 bin bağımsız bölüm için, Bakanlığımız inşaat yapımı konusunda gerek proje, gerek ruhsat gerekse de yapım aşamasında talep halinde gerekli çalışmayı yapacak” dedi.

4c08b8d2-2ed5-403c-85e9-3fc585034e8c.jpg

“BAKANLIK, KONUT YAPIMINDA YER ALACAK, MALİYET AVANTAJI SAĞLAYACAK”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın proje dışı alanlarda konut yapımına destek vermesinin maliyet avantajı sağlayacağını vurgulayan Başkan Sürekli, “Bakanlık talep halinde proje alanı dışındaki konutları da yapacak. Bu maliyette avantaj sağlıyor. Biz bunu daha evvel dile getirdik. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Büyükşehir Grup Başkanvekilimiz Özgür Hızal ile yapılan görüşmede Evka’ların örneğini vererek, ‘Büyükşehir elini taşın altına koysun, konut yapımına el atsın’ demiştik. ‘Kentsel dönüşüm de de bu metodu uygulayalım, biz de bakanlık olarak destek veririz’ demiştik. O taraftan, Büyükşehir kanadından bu konuda bir ses çıkmadı ama Bakanlığımız kararını verdi. Proje alanı dışında konut yapımında maliyet avantajını sağlamak için Bakanlık yapımda yer alacak. Bunlar önemli çalışmalardı, memnuniyet duyuyoruz” diye konuştu.

c1b01952-8228-4d39-a7aa-4215011e9b7d.jpg

“KURADA MAĞDURİYETİN ÖNLENMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Sürekli kuradan kaynaklanabilecek sorunların önüne geçmek için çalışmaların devam ettiğini kaydederek, ““Proje alanında yer alanların depremzedelerin, ayrıca rezerv alandan da konut almasının sağlanması noktasında hem Şahsım olarak, hem de AK Parti İzmir İl Başkanı olarak, biz siyasi olarak olumlu görüşlerimizi Sayın Bakanımıza aktardık. Bakanımız bu konuda çalışma talimatı yapılmasını söyledi. Bu konu daha flu, konu üzerinde çalışacağız. Proje içinde kuradan dolayı bir tedirginlik vardı. Bakan Bey, proje alanında kura çekimleri eski cephesine göre ve mümkün olduğu kadar eski katına göre yapılacak dedi. Kurada mağduriyet olmaması için gerekli çalışmalar yapılıyor” açıklamasında bulundu.

“DÜNYA BANKASI DİREKTÖRÜ AÇIKLAMA YAPTI”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, Dünya Bankası kredisi çıkışına da değinen AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, “Biz bunu 19 Ağustos tarihinde Tunç Soyer ve Deniz Yücel’in ziyaretleri sonrası ortak açıklama yaparak netleştirdik. Tartışmalar girmiyorum. Ancak, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum’a da bu konu soruldu. Dünya Bankası direktörüyle görüşmüşler, Dünya Bankası’ndan açıklama yapıldı ve ‘gündemimizde böyle bir kredi yok’ denildi. Cumhurbaşkanımızın onayını bekleyen bir kredi yok, zaten karşı taraf da bunu teyit etmişti. Büyükşehir ekibimiz bu konuda önerge verdi, bu önergeyi cevaplasınlar her şey netliğe kavuşsun” ifadelerini kullandı.

e145285d-c9d7-48ff-8cb4-285677ccb885.jpg

“O ÖNERGE BİR MİLATTIR”

Emsal artışına yönelik değerlendirmelerde bulunan Sürekli, “Emsal artışı olumsu sonuçlandı ama eksik. Emsal artışının eksikleri var, geç kalındı. Depremden sonra bizim AK Parti Büyükşehir grubumuz, Büyükşehir meclisinde emsal artışıyla bu sorunların çözüleceğini, plan tadilatı yapılması gerektiğini 10 ay önce dile getirdi. Geçici bir formül olan K bölgeleriyle çözmeye çalıştılar. Gelinin noktada biz de çok spekülasyonla karşılaştık. Bunu Çevre Şehircilik, Hükümet yapar dediler, dediler… Yetki Büyükşehir de, bunu zaten AK Parti İzmir İl Başkanlığı önünde yaptığı açıklamada İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı da söyledi. En sonunda emsal artışı noktasına geldiler ama geç kalındı. Bugüne kadar plan tadilatıyla bu iş biterdi. Siz emsal artışını, planları Şehircilik ilkelerine uygun olarak yaparsanız hiçbir şekilde davayla karşı karşıya kalmazsınız. Biz, Büyükşehir Belediye Meclisinde önerge sunarak bu işin nasıl yapılacağını uzunca anlattık. O önerge bir milattır, manifestodur. Orada bu işin en iyi şekilde nasıl yapılacağı anlatılıyor, önergeyi reddettiler, bildikleri yoldan gidiyorlar. Verilen emsal artışında Ağır- orta hasarlı ve 6306 sayılı yasaya bağlı emsal artışı söz konusu, biz bunun 79 bin bağımsız bölümü kapsamasını ve kentsel dönüşümü de içine alarak riskli yapıları da kapsamasını istiyoruz. Karşıyaka Belediyesi bizim önergemize yakın bir karar çıkardı, orada yazılanların birkaç ilavesiyle gerçekleşmesi halinde sorunlar çözülür ve kentsel dönüşümün önü açılır. Bizim siyaset yapma niyetimiz yok, biz sorunları çözelim. Depremler oluyor, ikinci bir depremle Allah korusun karşılaşılmasın ama önergemiz doğrultusunda çalışmalar yapılması ve Büyükşehir’in konut yapımında elini taşın altına koyması gerekiyor” çıkışında bulundu.

ÖZKAN, “SÜREKLİ’YE TEŞEKKÜR EDERİZ”

İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, “İl Başkanımıza teşekkür etmek istiyorum. Kendisi her görüşmemizde yanımızda olduğunu hissettirdi, bildirdi. Bizim hiçbir siyasi partiyle ilişkimizi yok. Biz partisiziz. Her iki parti de bize destek veriyor. Emsal konumuzda bize çok yardımcı oldular. CHP ile aynı görüşte olunması çok onur verici, biz bizim için olduğunu düşünüyoruz. Sayın Bakanımızla mutabakat sağlandı. 2 konu ana gündem maddesiydi. Proje alanlarındaki hak sahipleri için kredilendirmede eşitsizlik vardı. Bakanımıza bu konuyu bildirdik, 1 yıl ödemesiz, 19 yıl ödemeli yüzde 10 faiz oranı TEFE – TÜFE’ye bağlı olarak içimiz rahat hayırlı olsun. Diğer konu proje alanı dışındaki inşaatlarla ilgili, inşaat herkesin müteahhitlerin de iştahını kabartıyordu. Her ilden müteahhitler geliyor buraya, bu konudaki çekincelerimizi Bakanımıza iletip, dernek olarak bu konuyla baş edemeyeceğimizi söyledik. Bakan Bey de destek olacağını, parsel bazlı inşaata girebileceklerini söylediler. Bu inşaatın müşavirlik, ruhsat işlerini yürüteceklerini, ve Bakanlık olarak garantör olacaklarını söylediler. Burada yanlış anlaşılan bir şey var, bizim TOKİ ile işimiz yok. TOKİ ya da Bakanlığımız da yaparsa aynı olacak, yüzde 20 emsal artışı bizim lehimize olarak yapılacak. Garantörlük bizim için çok önemli. Biz depremzedeler derneğiyiz, yarın müteahhitler derneği olmaması için bunun önüne geçmek için. Kentsel dönüşüm kredisi 10 yıllıktı 3 bin 500 aylık ödemesi vardı, buna gücümüz yetmez dedik, değişti. Rezerv alanda proje içi mağdurları için talepte bulunmuştuk. Bakanımız da bu konuya sıcak bakacak diye düşünüyoruz. Beton, demir için KDV indirimi talebimiz vardı, umarız bu da olumlu sonuçlanır” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.