Sürekli yiyoruz ama bu etkisini kimse bilmiyor!

Sürekli yiyoruz ama bu etkisini kimse bilmiyor!

Kolajen nedir, insan vücudunda bulunan bir tür lifli proteine verilen isimdir. Vücut içinde birçok farklı işlevi bulunan bu madde kemik dokularından kaslara kadar birçok etken üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.

Vücudun en önemli proteini olarak görülen kolajen nedir, ne işe yarar öğrenerek kolajen içeren gıdalar tüketebilir ve kolajenin faydalarından çok daha etkili bir biçimde yararlanabilirsiniz. Kolajen nedir, ne işe yarar sorularının cevapları yazımızın devamında yer alıyor, göz atmadan geçmeyin.

Kolajen nedir, bu madde vücuttaki birçok doku üzerinde etkili olan bir proteindir. Uzmanların vücudun en önemli yapıtaşlarından birisi olarak değerlendirdiği kolajen madde belirli besinler üzerinden arttırılabilir bir madde olmasıyla da tercih edilebiliyor. Kolajen nedir sorusu, son yıllarda çeşitli temizlik ve losyon ürünlerinde kolajenin kullanılmaya başlaması ile birlikte daha çok karşımıza çıkar oldu. Kolajen nedir, ne işe yarar sizler için hazırladığımız yazıya göz atarak merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını bulabilirsiniz. Kolajen içeren gıdalar da yazımızın devamında yer alıyor.

Kolajen ne işe yarar, işte cevabı…

Kolajen ne işe yarar?

Vücutta birçok farklı işlevi bulunan kolajen madde ile çok daha sağlıklı bir vücudun sahibi olabilirsiniz. Peki, kolajen ne işe yarar? Kolajenin tüm faydalarını sizler için hazırladık, işte o maddeler…

Cilt daha esnek bir hale gelir

Günümüzde çeşitli güzellik ürünleri içinde kullanılan bir madde olan kolajen cilt yapısını çok daha esnek bir hale getirebiliyor. 

Kırışıkları azaltır

Vücut için faydalı bir lifli protein olan kolajen madde cildi güzelleştiriyor. Cilt yüzeyindeki kırışıklıklara iyi gelen bu madde deri yüzeyindeki çatlaklara da iyi geliyor.

Kalp sağlığını korur

Vücuttaki yağ tabakasının azalmasını sağlayan kolajen kalp sağlığını koruyan maddelerin başında geliyor.

Sindirim sistemini düzenliyor

Bağırsakla ilgili sağlık sorunlarınız varsa kolajen madde içeren besinleri tüketmeniz tavsiye ediliyor. Sindirim sistemini düzenleyen kolajen madde hasarlı bağırsakları da onarmaya yardımcı oluyor.

Göz sağlığını koruyor

Göz sağlığını koruması ile dikkat çeken kolajen kornea sağlığı üzerinde koruyucu bir etkiye sahip.

Kemikleri güçlendirir

Kolajen ne işe yarar sorusuna verilebilecek cevaplardan bir diğeri ise kolajenin kemikleri güçlendirici etkisi. Kolajen içeren maddelerin tüketimi kemiklerin yoğunluğunu arttırmaya yarıyor.

Eklem ağrılarını engeller

Bacaklarınızda kolajen kaybı yaşamaya başladığınız anda eklem ağrıları oluşabilir. Kolajen azalması ile birlikte bacaklarda eklem ağrılarının yanı sıra şişlik, sertlik gibi belirtiler de ortaya çıkabilir. Kolajen içeren gıdaların tüketimini arttırarak bu soruna çare bulabilirsiniz.

Karaciğeri korur

Kolajen maddelerin içerdiği glisin isimli bileşen karaciğeri zararlı maddeler ve toksinlerden arındıran bir etkiye sahiptir. Kolajen madde içeriği ile dikkat çeken kemik suyu tüketerek karaciğerlerinizin sağlığını koruyabilirsiniz.

Kolajen içeren gıdalar

Kolajen nedir, ne işe yarar öğrendiniz ama kolajeni nasıl kullanacağınızı bilmiyor musunuz? O halde aşağıda yer alan gıdaları daha çok tüketmenizi tavsiye ediyoruz. Kolajen içeren gıdalar hangileri sizler için hazırladık, gelin o gıdalara birlikte göz atalım.

Kemik suyu

Et yemeğinizin suyunu sakın atmayın. Vücut için birçok faydası bulunan kolajen maddenin en çok bulunduğu gıdalar arasında kemik suyu ilk sırada yer alıyor.

Et ve et ürünleri

Kolajen içeren gıdalardan birisi de et ve et ürünleri. Yeterli derecede kolajen takviyesi sağlamak için haftada en az 3 kere et yemelisiniz.

Balık

Balık tüketerek yeterli derecede kolajen madde elde edebilirsiniz. İltihaplanmayı önleyen, cilde esneklik kazandıran balık ürünleri arasında özellikle somon ve okinoz tüketimi yapmanız tavsiye ediliyor.

Kırmızı meyve ve sebzeler

Kolajen ne işe yarar merak ediyor ve içerdiği gıdaları tüketmek istiyorsanız kırmızı meyve ve sebzeler iyi bir tercih olabilir. Elma,çilek,kırmızı pancar gibi sebze ve meyveleri sıklıkla tüketmelisiniz.

Diğer gıdalar

Kolajen içeren gıdalar arasında kereviz, yeşil zeytin, sarımsak, salatalık, muz gibi sülfür bileşeni içeren maddeler ve lahana, patlıcan,ıspanak gibi sebzeler de yer alıyor.

Kolajene zarar veren etkenler nelerdir?

Vücuttaki kolajen değerlerini düşüren etkenler arasında şunlar yer alıyor:

Şeker ve rafine edilmiş ürünler

Şeker, kolajenin kendini onarmasına engel olan bir ürün olarak biliniyor. Bu nedenle hayatınızdan şekeri ve rafine edilmiş ürünleri çıkarmanız en faydalı işlem olacaktır.

Güneş ışığı

Güneş ışığına fazla maruz kalmanız halinde kolajen madde değerlerinde düşüş meydana gelebilir. 

Sigara

Sigara tüketiminin kolajen değerleri üzerinde düşüşe neden olduğu biliniyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.