Tabip Odası'ndan kızamık açıklaması: Aşı reddi kişisel haklar arasında kabul edilmemelidir

Tabip Odası'ndan kızamık açıklaması: Aşı reddi kişisel haklar arasında kabul edilmemelidir

İzmir Tabip Odası, artan kızamık vakalarına ilişkin bir açıklama yayınladı.

MEDYA EGE - İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. F. Yüce Ayhan, artan kızamık vakalarıyla ilgili Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca'nın "Kaygı uyandıran 'kızamığa bağlı ölüm' iddiaları asılsızdır. Ülkemizde kızamık vakalarına bağlı ölümler olduğu yönünde medyada yer alan haberler gerçeği yansıtmamaktadır" açıklamalarına yönelik bir değerlendirme yaptı.

İzmir’de kızamık olgularında bir miktar artış bulunduğu dile getiren Dr. F. Yüce Ayhan, açıklamasında "Meslektaşlarımızın paylaştığı gözlemler dışında elimizde sayısal veri bulunmamaktadır. Aşı ile önlenebilir bir çocukluk çağı hastalığı olan kızamık, bağışıklığı olmayan duyarlı topluluklarda ölümcül sonuçlar doğurabilecek bir tehdit oluşturmaktadır. Şu ana dek İzmir özelinde ölümlü vaka bildirilmemiştir" ifadelerine yer verdi.

Bazı basın organlarında sorunun sebebi olarak sığınmacıların öne çıkarılmasının yanlış bir tutum olduğuna dikkat çekilen açıklamada "Sorunun kaynağı temel sağlık hizmetlerinden yararlanamayan kişilerin varlığıdır. Çözümün ise aşılama hizmetlerinin toplumun her kesimine hızla ulaştırılması, tüm kesimlerin temel sağlık hizmetlerinden eşit ve adil biçimde yararlandırılması olacağı açıktır" denildi.

Aşı reddi sorununa da değinilen açıklamada "Toplumsal etkileri nedeniyle aşı reddi kişisel haklar arasında kabul edilmemelidir. Aşı reddi nedeniyle ortaya çıkan olguların toplumun diğer bireyleri açısından bir tehdit oluşturması kaçınılmazdır. Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca ülkemizde kızamık açısından bir sorun olmadığı açıklamasını yapmakla birlikte sayısal veri paylaşmamıştır. Beklentimiz kızamık olgu sayılarının ve aşılanma oranlarının uzmanlık dernekleri ve TTB ile şeffaf bir biçimde paylaşılmasıdır. Ayrıca bakanlığın aşı takvimine ilişkin tavsiye kararını standart uygulama haline getirmesi de uygun olacaktır" cümleleri ile talepte bulunuldu.

yuce-ayhan-1.jpeg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.