Takım tezgahlarına yapılan yatırım verimliği artırır

Takım tezgahlarına yapılan yatırım verimliği artırır

Hareketli aksamı olan her ürün küresel çapta makine olarak adlandırılıyor. “Makineleri yapan makineler” olarak tanımlanan takım tezgahları ise imalat sanayisinin olmazsa olmaz ürünleri arasında yer alıyor.

Sanayide ana imalat malı olarak kullanılan takım tezgahları, ihracat faaliyetlerine katma değer yaratan bir yatırım aracı olarak ön plana çıkıyor. Orta, yüksek ve ileri teknoloji içeren takım tezgahlarına yönelik yatırımların ve sunulacak teşviklerin, ülke ekonomisine katkı sağlaması açından stratejik bir önemi bulunuyor. Konuyla ilgili açıklamalar yapan TİAD Başkanı Fatih Varlık, yatırım teşvik uygulamaları alanında ithal makine finansmanını kapsam dışı bırakmanın, tüm imalat sanayi sektörlerine haksızlık olacağını vurguladı. Varlık, yatırım teşvik uygulamalarında iyileştirmeler yapılması gerektiğini belirterek bu sayede yerli makine kullanımının daha cazip hale geleceğini söyledi.

0-668.jpg

Hareketli aksamı olan her ürün küresel çapta makine olarak adlandırılıyor. “Makineleri yapan makineler” olarak tanımlanan takım tezgahları ise imalat sanayisinin olmazsa olmaz ürünleri arasında yer alıyor. Takım tezgahlarının her ne kadar makine sınıfında yer alsa da ayrı şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirten Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) Başkanı Fatih Varlık, takım tezgahları özelinde dünyada sanayisi gelişmiş ülkelere bakıldığında kullanımın ve ülke için yarattığı değerin ön plana çıktığını kaydetti. Varlık, “Takım tezgahları basit bir makine gibi tüketim aracı değil, ihracat için katma değer yaratan ‘yatırım’ aracıdır. Türkiye’de üretilen takım tezgahlarının yüzde 75’i ihraç ediliyor. Üretim kabiliyetine sahip olduğumuz makineler ile ana imalat sanayimizin ihtiyacı olan makine türlerine baktığımızda da ortada bir tezatlık olduğu net şekilde görülebiliyor. Türkiye, sac işleme ve şekillendirme makinelerini üretebiliyor ve bu üretimimiz tamamen ihracat odaklı” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.