Tarım Bakanlığı’ndan şaşırtan açıklama!

Tarım Bakanlığı’ndan şaşırtan açıklama!

Bakanlığa göre,45 ilde meyve bahçelerini adeta talan eden Akdeniz Meyve Sineği, ekonomik anlamda bir zarara yol açmamış.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, geçtiğimiz yıllarda bazı ürünlerde yüzde 90’lara varan oranda hasara neden olduğu bilinen Akdeniz Meyve Sineği ile ilgili ‘Ekonomik anlamda bir zarar tespit edilmediğini’ açıkladı. 

MEYVE SİNEĞİ, AKDENİZ VE İÇ ANADOLU BÖLGESİ’NDE BAHÇELERİ TALAN ETTİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemize son 5 yılda dadanan ve özellikle Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi’nin bazı kesimlerinde etkili olan Akdeniz Meyve Sineği zararlısının ürünlerde meydana getirdiği ekonomik zararla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi. 

EKONOMİK ZARARI NE KADAR?

Gürer önergesinde, “Son yıllarda Akdeniz Bölgesi illerinde, geçtiğimiz yılda Niğde dahil yaklaşık 45 ilde etkisini gösteren ve meyvelere büyük oranda zarar veren Akdeniz Meyve Sineği ile ilgili olarak, bu hasat dönemi için alman tedbirler nelerdir? Bu zararlı ile lokal mücadelenin yetersiz olduğu bilinmektedir. Bu konuda küçük bahçe sahiplerinin genel mücadeleden faydalanması için ne gibi tedbirler alınmıştır? Akdeniz Meyve Sineği zararlısının, geçtiğimiz yıl ülke ekonomine verdiği zarar tespit edilmiş midir? Edilmişse zarar ne kadar olmuştur? Hangi illerde Akdeniz sineği hangi ürünlere zarar vermektedir?” şeklindeki sorularına yanıt istedi. 

ÇİFTÇİLERE EĞİTİM VERİLMİŞ 

Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından teknik ekipler oluşturularak, zararlıların takibinin yapıldığını belirterek, “Bu kapsamda mücadele zamanlarının üreticilerimize duyurulması ile zararlıların tanımı, mücadelesi, doğru bitki koruma ürünü kullanımı konularında eğitimler verilmektedir” dedi.

BİYOTEKNİK MÜCADELEYE DESTEKLEME 

Zararlının önemine binaen Bakanlıklarınca kimyasal mücadeleye alternatif mücadele yöntemleri tavsiye ve teşvik edildiğini ifade eden Bakan Pakdemirli, Akdeniz meyve sineği mücadelesinde biyoteknik mücadele yapan üreticilere destekleme ödemesi verildiğini ifade etti.

ZARAR SIFIR 

Bakan Pakdemirli, “Zararlının mücadelesine yönelik etkin bir çalışma yapılmış olup, başarı sağlanmıştır. Alınan önlemler sonucunda ekonomik anlamda bir zarar tespit edilmemiştir” açıklamasında bulundu. 

GÜRER: “BU NASIL TESPİT?”

Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise en az 45 ilde meyve bahçeleri adeta talan eden ve bazı alanlarda yüzde 90’lara varan ürün kaybına neden olduğu bilinen Akdeniz Meyve Sineği zararlısının, ekonomik anlamda zarar vermemiş olmasının düşünülemeyeceğini belirtti. 

Gürer, “Bu nasıl bir tespittir ki, Türkiye’nin yarısından fazlasında etkili olan ve bahçelerde meyve bırakmayan bir zararlı, ekonomik olarak bir zarara yol açmamıştır?” diye sordu. Gürer, “Bırakın  narenciye yetişen bölgeleri Niğde’de dahi çok ürüne büyük zarar veren Akdeniz sineği ile etkin mücadele edilmezse üretici ürün alamaz duruma gelecek” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.