“Tarıma kullanılan elektriğin birim fiyatı düşürülmeli”

“Tarıma kullanılan elektriğin birim fiyatı düşürülmeli”

Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verdiği yanıtta, tarımsal sulamada kullanılan elektriğin fiyatının düşürülmesi konusundaki talepleri ilgili kurumlara ilettiklerini söyledi.

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, tarımsal sulamadan kaynaklanan enerji borçları nedeniyle büyük sıkıntı içinde olan çiftçilerin sorunlarını TBMM gündemine getirdi. 
 
Konuyu, yazılı bir soru önergesiyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının dikkatine sunan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımsal sulamadaki yüksek enerji fiyatlarının, üreticiyi ciddi manada mağdur ettiğini ifade etti. Gürer, Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba’ya “Tarımsal elektriğin daha ucuza verilmesi için bir çalışmanın var mıdır?” şeklinde soru yöneltti. 
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, tarımsal sulamada kullanılan elektrik fiyatlarıyla ilgili konunun bakanlıklarının görev alanı içinde yer almadığını ancak gelen taleplerin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna ve Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş'ye ilettiklerini veilgili kurumlarla görüşmeler yaptıklarını açıkladı. 
 
ELEKTRİK BORCUNU ÖDEYEMEYEN ÇİFTÇİ, İCRALIK OLUYOR
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sulu tarımla uğraşan çiftçilerin en önemli sorunlarından birinin tarımsal sulamadan kaynaklanan enerji tüketimi olduğunu ifade ederek, “binlerce çiftçi, enerji borçları nedeniyle mağduriyet yaşamaktadır. Pek çoğu borçların kabarması sonucu üretimi durdurmuştur. Bazıları borcunu ödeyebilmek için bankalardan ve tarım kredi kooperatiflerinden kredi çekmiş ama taksitlerini ödeyemediği için icralık duruma düşmüştür” dedi. 
 
Tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerjisinin daha ucuza verilmesi için ilgili tüm kurumların bir araya gelerek, sorunun çözüme kavuşturulmasını sağlamaları gerektiğini anlatan Gürer, “Elektrik dağıtımı özelleştiği için özel firma, çiftçinin hasat dönemini beklemeden alacaklarını tahsil etmek istiyor. Çiftçi ürününü henüz satmadan, elektrik borcunu ödeşemediği için elektriği kesiliyor. Tam hasat döneminde kesilen elektrik üreticiyi perişan ediyor. Hükümet sulama suyu için kullanılan enerjide çiftçiye indirim sağlamalıdır” şeklinde konuştu. 
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.