Taşeron İşçiye Memur Gibi Zam Alacak

Taşeron İşçiye Memur Gibi Zam Alacak

Özel sözleşmeli personel statüsünün sınır çizgileri netleşmeye başladı. Devlete geçecek olan taşeron işçiler memurların sosyal ve sağlık haklarına sahip olacak.

Özel sözleşmeli personel statüsüne alınacak olan kamuya bağlı çalışan taşeron işçilerin, alacağı zam memurlara yapılan zam ile aynı olacak. Kamuda taşerona bağlı işçi kalmayacağından şirketlerin doğan zararının karşılanması için daha önce yapılan anlaşmaların yüzde 80'e varan kısmının ödeneceği duyurulmuştu, yapılan son açıklamalara göre bu şirketlerin araç ve makinalarını da devlet satın alacak.

Kamu kurum ve kuruluşlarında taşerona bağlı çalışan 720 bin işçinin özel sözleşmeli personel statüsüne alınarak doğrudan devlete bağlı geçici personel haline getirilmesinin nasıl gerçekleşeceği sürekli netleşiyor. Taşeron firmaların devletle olan ilişkilerin bitirilmesi yolunda, anlaşması bulunan firmaların elindeki araç ve makinaların devlet tarafından satın alması kararlaştırıldı.

Özel sözleşmeli personelin alacağı zam belli oldu

720 bin kişinin geçeceği özel sözleşmeli personel statüsünün alacağı zam memurların aldığı zam kadar olacak. Yeni statüye tabii olan personelin maaşları zamanla kadroda olan personelin maaşı ile denk seviyeye getirilecek.

Bakan 1 Kasım sonrası değerlendirilebilir dedi

AK Parti Milletvekilleri tarafından daha önce 1 Kasım 2015'ten önce taşeron şirkette çalışıyor olmak zorunluluğu kaldırılsın talebine olumsuz yanıt veren Naci Ağbal, firmaların iyi niyeti suistimal ederek, özel sözleşmeli personel statüsüne tanıdıklarını sokmak için işe alabileceğini belirtmişti. AK Partili milletvekillerinin Bakana tekrar 1 Kasım 2015 öncesi zorunluluğu kaldırılsın mağduriyet yaratabilir endişesini iletmeleri üzerine Ağbal, tarih konusunun değerlendirilebileceğini söyledi.

Milletvekillerinden gelen sınavla işe alınma konusunun sıkıntı çıkarabileceği uyarısı üzerine Bakan, sınav konusunda kararlı olduklarını söyleyerek, sınavın toplu ya da işe alacak kurumların inisiyatifine mi bırakılacağının kararını vereceklerini belirtti.

Sağlık hakları arttırılacak

Naci Ağbal, özel sözleşmeli personel statüsüyle beraber taşeron firmalara artık gerek kalmadığını belirterek olası bir personel ihtiyacı söz konusu olduğunda ilgili kurumun Devlet Personel Başkanlığı'na başvuruda bulunarak eleman ihtiyacının karşılayacağını söyledi.

Öte yandan taşeron firma çalışanı işçilerin özel sözleşmeli personel oldukları takdirde, şirketten aldıkları parayı alacakları ancak zamanla bu paranın artacağını belirten Ağbal, bu statüye sahip memurların memur sendikalarına üye olabileceklerini söyleyerek memura verilen zam kadar zam alacaklarını ve memurların yararlanacağı sosyal ve sağlık haklarını kullanabileceklerini belirtti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.