Tayland'da Başınızı Belaya Sokabilecek Hareketler

Tayland'da Başınızı Belaya Sokabilecek Hareketler

Güleryüzlüler Ülkesi Tayland'da Başınızı Belaya Sokabilecek Hareketler

Geleneksel olarak Tayland halkının temel kültürün de büyük bir parçası olan kıdeme dayalı çok güçlü bir hiyerarşi anlayışı vardır. Bu en belirgin şekilde Tay selamlaşmasının el sıkmak olarak değil de “Wai” ile yapılmasında görülür.

Tayland geleneklerinde el sıkışmaya yer yoktur. Tayland’lılar daha çok “Wai” selamını kullanırlar: İki ellerinin avuçlarını birleştirirler ve parmaklar yukarı bakar şekilde göğüslerinde tutarlar, ve başlarını hafifçe eğerler. Genel kural olarak genç birisi yaşlı birini önce selamlamalıdır. Daha genç veya sosyal olarak daha alt kademede olan birisinin her zaman saygı gereği daha önce eğilmesi gerekir. Ne kadar alt kademedeyse, başını o kadar fazla eğer.

Bunun dışında durum oldukça teferruatlıdır. Wai şekli duruma ve selamlanan kişiye göre değişir. Hiç bir Tayland’lı bizlerden turist olarak “Wai” beklemez, veya bize “Wai” yaptıklarında karşılık beklemez. Fakat buna rağmen bir Turist kendilerine “Wai” yaparsa, bunu kültürlerine saygı olarak görürler ve çok memnun olurlar. Biraz karışık gözüküyor olabilir ancak yabancı olduğunuz için zaten sizden bir “Wai” beklenmeyecektir ve yanlış bir şey yapmak veya kendinizi aptal durumuna düşürmek (oteldeki resepsiyon da bulunan kişiyi ya da süpermarketteki kasiyeri selamlamak gibi.) her zaman olabilecek bir şey. Eğer bu selamlaşmanın kültürel değeri ve anlamının farkında değilseniz, hiç yapmamanız daha iyi olacaktır.

Tayland aynı zamanda Gülen Yüzlerin Ülkesi olarak da bilinir ve kesinlikle doğru bir tespittir. Tayland halkı hiçbir sebep olmadan bile gülümseyip sadece mutluluk adına kutlamalar yapabilir. Ve iki Tayca kelime, sanook (eğlence) ve sabai (iyi hissetmek) gerçekten Tay düşünce yapısının en karakteristik iki özelliğini yansıtıyor.

Tay halkı “problemleri” sevmez ve genelde toplum içinde tartışmak istemezler. “Komplike” konularla ilgili “ciddi” tartışmalar normal bir Taylandlıya baş ağrısından başka hiçbir şey vermez.

Tayland Gelenekleri ve Kraliyet Ailesi

Kraliyet ailesi (Chakri Dynasty), Taylandlılar için çok önemlidir, ve kraliyet ailesinin herhangi bir ferdi için saygısızca davranmak, aşşağılamak veya eleştirmek  hiçbir şekilde tolerans ile karşılanmaz. Kendi kraliyet hanedanı mensuplarını rahatça eleştirebilen İngilizler, bu konuda dikkatsiz davrandıkları için sık sık zor anlar yaşıyorlar. Kral ve ailesine karşı saygısızca davranış, kişilerce hoşgörülmemekle birlikte, Tayland yasalarınca da yasaklanmıştır, ve bu yasağı çiğneyenler ciddi hapis cezaları alabiliyorlar. Tayland para birimi olan “Baht” üzerinde de kralın resimleri yer almaktadır. Bu yüzden yere düşen bir paranın üzerine asla basmayın, ve parayı saygısızlık olarak algılanabilecek şekilde buruşturmayın ve yırtmayın.

Tayland Gelenekleri ve Din

Tayland’ın resmi dini budizmdir. Bu ülkeyi ziyaret ettiğinizde dinlerine, kendi inancınız için beklediğiniz ölçüde saygı göstermeniz yeterli olacaktır. Tapınak veya sunakları ziyaret edeceğiniz zaman giyiminize özen gösteriniz. Sıcak bir ülkede tatilde olabilirsiniz, fakat dini mekanlara şort, tişort gibi kolları ve bacakları açıkta bırakan kıyafetler ve terlikler ile girmeniz uygun olamayacaktır.

Özellikle Wat Prakeaw gibi büyük tapınaklarda kıyafetleri uygun olmayan ziyaretçilerin girişine güvenlik görevlileri tarafından izin verilmiyor. Tapınaklara girerken ayakkabınızı çıkarmanız gerekiyor. Bu sebeple temiz bir çift çorap giymeniz önerilir.

Buddha

Her ne boyutta ve vaziyette olursa olsun, Buddha (heykelleri ve resimleri) kutsaldır. Asla bir buddha suretine tırmanmaya kalkmayın. Bazı buddha suretleri o kadar kutsaldır ki, fotoğraflarının çekilmesine bile izin verilmez. Eğer bir tapınakta yere oturmak isterseniz mutlaka bağdaş kurunuz veya dizlerinizi kırarak oturunuz. Asla ayağınızı buddha suretine karşı uzatarak oturmayınız.

Böyle yapmak, ayak tabanını buddha suretine doğrultmaktır ki, Tayland kültürüne göre en büyük saygısızlıktır. Fotoğraf çekerken Buddha’ya arkanızı dönmeyiniz.

Budist rahiplerin bir kadına dokunmaları veya bir kadın tarafından dokunulmaları yasaktır. Bir kadının uzattığı hediyeyi veya eşyayı ancak dolaylı olarak alırlar. Şöyle ki kendilerine verilen nesne önce bir erkeğe verilir, ve rahip onu erkekten alır, veya nesne bir kıyafet parçasına sarılır ve yere bırakılır, rahip daha sonra kıyafet parçasının ucundan tutarak nesneyi kendine doğru çeker ve alır. Aynı şekilde rahip erkeklerle de tokalaşmaz. Tayland’da rahipler toplu taşıma araçlarını kullanırlar, ve burada tapınakta gördükleri saygıyı aynen beklerler. Yer vermeniz gerekirse ( ki aslında size sıra gelmez bile) bir rahibe yer vermekten çekinmeyin.

Her sabah turuncu giysileriyle ibadet eden insanlardan yardım toplayan Budist keşişlerini izlemek ve Budist tapınağı ziyareti (Tayca da “Wat”), ilk defa gelecek olanların, özellikle Bangkok’ta ya da Siyam’ın eski başkentleri olan Sukhothai ve Ayutthaya’da kalıyorsanız, mutlaka yapması gereken bir şey.

Tayland gelenekleri

Tayland gelenekleri, tıpkı ülkemizde de olduğu gibi, misafire iyi davranmayı buyurur. Fakat bu, orada ne yaparsanız yapın, hoşgörü ile karşılanacak anlamına gelmez. Tayland’lılar turistlerin bir çok kabalığına nazikçe gülüp geçseler bile, öyle tabuları vardır ki, kesinlikle saygısızlığa tahammül gösterilmez. Bilmeden de olsa yanlış bir davranışınız sonucu misafir satatünüz dikkate bile alınmaz ve başınız derde girebilir. Özellikle İngilizler gibi, ziyaret ettiği ülkenin kültürüne zerre kadar önem vermeyen turistler, Tayland’da sık sık can sıkıcı durumlara düşüyorlar.

Tayland kültürü

Aynı durumlara düşmemeniz için sizlere  Tayland kültürü ve Tayland gelenekleri ile ilgili bilgiler ve hangi davranışlardan kaçınmanız gerektiği hakkında bir liste hazırladık:

Tayland geleneklerine göre bağırıp çağırma, durum ne olursa olsun, kabul edilemez bir davranış biçmidir ve ayıplanır. Bağırıp çağırma bir disiplinsizlik göstergesidir. Taylandlılar her durumda güleryüzlü insanlardır, ve sorunlarının büyük bir kısmını güleryüz ve sabır ile çözerler. Bizler gibi stresin yoğun yaşandığı ülkelerden giden turistler genellikle aynı hoşgörüye sahip değillerdir, ve en ufak sorunlarını bağırıp çağırarak çözmeye çalışırlar. Bir Tayland’lıya bağırdığınızda size ısrarla gülümsemeyi sürdürecek, ve durumu bu şekilde idare etmeye çalışacaktır. En iyisi: Rahat olun. Gülümseyin.

Tay toplumu geleneksel olarak hiç sinirli olmayan bir yapıda olduğundan tam tersi bir yaklaşımda olmamanız sizin yararınıza olacaktır çünkü gerçekten hemen hemen hiçbir durumda bir işinize yaramaz. Mesela otelde ki hizmetten memnun kalmadınız ve temizlikçiye, otel müdürüne veya resepsiyonda ki görevliye sinirli bir şekilde davranırsanız, sadece gözlerinde saygınlığınız yitireceksiniz ve başka hiçbir şey olmayacak. En iyi ihtimalle size “solly” (sorrry) diyecek ve yüzünde kocaman bir gülücük verip gidecektir. Size de kafanızda bu ne olduğunu anlayamadığınız gülümsemenin kaç tane anlamı olduğunu bulmaya çalışırsınız.

Baş ve Ayaklar

Batı ülkelerinde insanın başına dokunmak ve okşamak bir sevgi gösterisi olabilir, fakat bu hareket Tayland’da hakaret olarak kabul edilir, ve şiddetli tepki ile karşılanır. Tayland kültürüne  göre insan kafası, vücudun en yüksek noktası olarak adeta vücudun tapınağıdır ve bu yüzden son derece mahrem bir bölgedir. Aynı şekilde de ayaklar vücudun en alt kısmıdır ve kirli olarak kabul edilir. Bu yüzden ayaklarınızla herhangi birini veya kutsal bir nesneyi işaret etmeyiniz.

En önemli kuralları sizlere kısaca açıklamaya çalıştım. Bunun haricinde orada misafir olarak bulunduğunuzu asla unutmayınız, ve size kendi ülkenizde nasıl davranılmasını istiyorsanız, siz de orada o şekilde davranın. Karşılıklı saygı çerçevesindeki tüm davranışlar olumlu olarak değerlendirilecektir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.