Tehlikeli kimyasallar içeriyor! Düşeceği alan belli oldu

Tehlikeli kimyasallar içeriyor! Düşeceği alan belli oldu

Çin'in 2011'de yörüngeye gönderdiği Tiangong-1'in tahmini düşüş enlemleri ortaya çıktı.

Buna göre Tiangong-1, 43 Kuzey ile 43 Güney enlemleri arasına düşecek. Roket, yakıtında kullanılan hidrazin adı verilen tehlikeli bir madde taşıyor. Uydunun yaklaşık yüzde 10 ila 40'ının tekrar girişten sağ kalması bekleniyor.
Çin'in 2011 yılında yörüngeye gönderdiği 8,5 ton ağırlığındaki uzay istasyonu Tiangong-1, Pekin yönetiminin kontrolü kaybetmesinin ardından düşüşe geçti. Yaklaşık 100 kiloluk enkazın düşebileceği ülkeler arasında Türkiye de gösterilmişti. 

Amerkian Uzay Gözetim Ağı tarafından takip edilen Tiangong-1'in tahmini düşüş enlemleri belli oldu. Uzay aracının, Mart ayında 43 Kuzey ile 43 Güney enlemleri arasında bir yere düşeceği söyleniyor. Belirtilen bölgelerde yaşayan insan nüfusu az olsa da büyük tehlike içerdiği düşünülüyor. Bununla birlikte Tiangong 1'in muhtemelen bir okyanusa düşeceği söyleniyor.

Roket, yakıtında kullanılan hidrazin adı verilen tehlikeli bir madde taşıyor. Uydunun yaklaşık yüzde 10 ila 40'ının tekrar girişten sağ kalması bekleniyor.

Hidrazin adı verilen kimyasal, roket yakıtında kullanılıyor ve uzun süreli temasta insanlarda kansere neden olduğuna inanılıyor. Uzmanlar, "Güvenliğiniz için, yeryüzünde bulabileceğiniz herhangi bir moloza dokunmayın veya yaydığı buharları solumayın." dedi. Hidrazin renksiz ve çok yüksek oranda reaktif bileşenler içeriyor.

Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı (EPA)'na göre, kısa süreli yüksek hidrazine maruz kalmanın belirtileri arasında göz, burun ve boğaz rahatsızlıkları, baş dönmesi, baş ağrısı, mide bulantısı, pulmoner ödem, nöbetler ve koma yer alıyor. Uzun süreli maruz kalma insanlardaki karaciğer, böbrekler ve merkezi sinir sistemine de zarar verebilir. 
 

Kaynak: Milliyet

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.