Tek Atomdan Oluşan Motor Üretildi

Tek Atomdan Oluşan Motor Üretildi

Alman bilim insanları nanoteknoloji kullanarak sadece bir atomdan oluşan dünyanın en küçük motorunu icat ettiler.

Dünyanın en küçük motoru olarak adlandırılan, sadece tek atomdan oluşan dünyanın en küçük motoru icat edildi. Günümüz şartlarında kullanılabilen nanoteknoloji sayesinde üretilen bu yeni motor, ısıyla çalışıyor.

Teknoloji ve bilimin günümüz şartlarındaki haliyle art arda gelen teknolojik ilerlemelere bir yenisi daha eklendi. Nanoteknoloji kullanılarak, günlük yaşam içerisinde kullanılan bir çok eşyanın boyutlarını küçültmek mümkün olabiliyor. Nanoteknoloji kullanılarak hayatın kolaylaştırılması bilimle ilgili birçok insanın hayali durumunda olsa da bu teknoloji türünü üretebilmek için maddeyi atomik, moleküler ve supramoleküler seviyelerde kontrol edebilmek gerekiyor. Bir çok bilim otoritesi nanoteknolojiyi 1 ile 100 nanometre arasındaki maddeyi kontrol edebilmek olarak tanımlıyor.

Alman bilim insanları nanoteknoloji sayesinde bir atomdan ibaret olan dünyanın en küçük motorunu üretmeyi başarabildiler. Isı motoru olan dünyanın en küçük motoru, otomobiller ve hayatın bir çok alanında kullanılan motorlarla hemen hemen aynı biçimde çalışıyor. Isı alarak çalışan motor boyutuna göre normal seviyede enerji üretebilse de gündelik hayat içerisinde oldukça düşük kalacak miktarda enerji üretebiliyor. Tek atomluk motorun 3.4 x 10⁻²² watt olan enerji üretimi normal boyutlarda olması halinde kilogram başı 1.5 kilowatt enerji üretebileceği anlamına geliyor.

Yüzde 0,2 daha verimli olsaydı NASA motorlarıyla yarışacaktı

Atomluk motor normal bir şekilde çalışıyor olmasına karşın yüzde 0,28 verimlilik düzeyinde çalışıyor. Bu oranıyla dahi bir otomobil ile aynı seviyede güç üretebilen motor, yüzde 0,2 oranında daha verimli enerji üretiyor olsaydı NASA tarafından kullanılması planlanan yeni nesil motordan daha güçlü olacaktı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.